kalmary z sałatką z kapusty
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
kalmary należy umyć, zalać wrzącą wodą, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy kalmary będą gotowe, musisz je schłodzić i pokroić w paski. Białą kapustę należy umyć, posiekać i zmielić z niewielką ilością soli. Marchewki również umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Posiekaj natkę pietruszki. Następnie wymieszaj kalmary z kapustą, dodaj kukurydzę, marchewkę i pietruszkę. Całość doprawić majonezem, dokładnie wymieszać i włożyć do salaterki. Udekoruj zielenią na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g