kalmary z sałatką z kapusty

ciekawa sałatka dla miłośników lekkich i zdrowych potraw. Zbliżają się święta noworoczne i na pewno wiele gospodyń domowych już teraz zaczęło myśleć, co ugotować, aby zaskoczyć gości i stworzyć niezapomnianą atmosferę wakacji. Zgadzam się, że sałatki zajmują ważne miejsce na świątecznym stole wśród różnych potraw. Do tradycyjnego "Oliviera" i śledzia pod futrem oferujemy kulinarny przepis na kolejną pyszną sałatkę – kalmary z kapustą.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 30 % 6 g
114 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

kalmary należy umyć, zalać wrzącą wodą, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy kalmary będą gotowe, musisz je schłodzić i pokroić w paski. Białą kapustę należy umyć, posiekać i zmielić z niewielką ilością soli. Marchewki również umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Posiekaj natkę pietruszki. Następnie wymieszaj kalmary z kapustą, dodaj kukurydzę, marchewkę i pietruszkę. Całość doprawić majonezem, dokładnie wymieszać i włożyć do salaterki. Udekoruj zielenią na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy