herbata masala na mleku i wodzie z przyprawami i cukrem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby zrobić herbatę masala, najpierw wymieszaj wszystkie przyprawy, a raczej gałkę muszkatołową, musi być zmielony, posiekany, również bardzo drobno, świeży imbir, goździki i kardamon. Następnie weź rondel i wlej do niego mleko. Dodaj herbatę i przygotowane przyprawy do mleka. Umieść herbatę na kuchence i zagotuj. Trzeba mieszać. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj herbatę na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie wlej herbatę do kubków. Herbata masala jest pijana od razu. Jeśli stoi, nie będzie już tego smaku. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
