makaron z bakłażanem, papryką i cukinią

Prosty i pyszny przepis na tradycyjne włoskie danie! Próbowałem wielu różnych sosów do makaronu, ale nadal uważam, że to warzywo jest najlepsze, chociaż nigdy nie uważałem się za wegetarianina. Jest bardzo aromatyczny, dzięki niemu jedzenie staje się kilka razy smaczniejsze. Makaron z warzywami to rajskie danie, całkowicie nieskomplikowane w przygotowaniu i nagradzające czas spędzony przy kuchence swoim niezrównanym smakiem. Przepis kulinarny nie stawia przed trudnościami nawet niedoświadczonego kucharza. Najważniejsze jest to, że wiesz, jak kroić warzywa i włączać piekarnik, reszta tworzy się sama.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 80 % 28 g
159 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc przede wszystkim umyj warzywa pod bieżącą wodą i pokrój je. Lepiej pokroić paprykę na małe kawałki, cukinię w plasterki – a bakłażana w kształcie prętów.
następnie rozgrzej piekarnik. Powinno być dość gorąco, 200 stopni, a ty na razie wkładasz wszystkie pokrojone warzywa do formy, polej oliwą z oliwek i dopraw. Cóż, wszystko mieszamy, przenosimy formę do piekarnika ,a gdy sos się gotuje (zajmie to około pół godziny), gotujemy makaron. Następnie wymieszaj jedno z drugim i podawaj. Czarująco pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy