skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nie tylko kucharz z najwyższej półki może przygotować taką zupę, ponieważ przepis kulinarny jest prosty i nie będzie trudny nawet dla nastolatka.
najpierw musisz obrać i pokroić ziemniaki w kostkę, a następnie zalać wodą i podpalić. Dodaj kaszę gryczaną do wrzącej wody i pozwól jej stać na małym ogniu przez 15 minut.
w międzyczasie podsmaż cebulę i marchewkę, dodaj je, a także szprot do zupy. Nie zapomnij o soli i pieprzu dla smaku i bez zwiększania ciepła gotuj przez 5-7 minut.
kiedy wlejesz zupę do talerzy, posiekaj trochę zieleni – i to wszystko. Prosta, ale zaskakująco smaczna zupa jest gotowa. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz użyć małego cienkiego makaronu zamiast gryki, okazuje się również bardzo interesujący, chociaż osobiście bardziej lubię grykę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g