skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc przygotowywać quenelle od obierania ziemniaków, płukania ich dobrze, gotowania do miękkości, a następnie schłodzenia przez maszynę do mięsa. Następnie rozłóż powstałą masę ziemniaczaną na posypanej mąką desce i ostudź. Teraz wlej przesianą mąkę do ziemniaków, dodaj jajko kurze, sól kuchenną i zagniataj ciasto ziemniaczane. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na trzy równe części, uformuj z nich rolki o średnicy około 3 centymetrów. Następnie kroimy każdy nasz wałek w średniej wielkości koła i rozprowadzamy łyżeczką na każdym takim kawałku startego sera. Teraz ściskamy koła wzdłuż krawędzi, nadając im kształt kulek. Następnie kulki zanurzamy w rondlu z wrzącą wodą i gotujemy je tam, przykrywając rondel pokrywką, aż będą całkowicie ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g