Knele ziemniaczane z serem feta

tradycyjne polskie danie, łatwe do przygotowania w domu! Obfite i smaczne! Narodową potrawę polskiej kuchni kneli spróbowałam będąc z mężem na wakacjach w Polsce. To jedzenie tak bardzo mi się podobało, że teraz sam gotuję je w domu. Teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 53 % 20 g
205 kcal
IG: 48 / 0 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

zaczynamy więc przygotowywać quenelle od obierania ziemniaków, płukania ich dobrze, gotowania do miękkości, a następnie schłodzenia przez maszynę do mięsa. Następnie rozłóż powstałą masę ziemniaczaną na posypanej mąką desce i ostudź. Teraz wlej przesianą mąkę do ziemniaków, dodaj jajko kurze, sól kuchenną i zagniataj ciasto ziemniaczane. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na trzy równe części, uformuj z nich rolki o średnicy około 3 centymetrów. Następnie kroimy każdy nasz wałek w średniej wielkości koła i rozprowadzamy łyżeczką na każdym takim kawałku startego sera. Teraz ściskamy koła wzdłuż krawędzi, nadając im kształt kulek. Następnie kulki zanurzamy w rondlu z wrzącą wodą i gotujemy je tam, przykrywając rondel pokrywką, aż będą całkowicie ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy