zupa z soczewicy

bogate w białko danie z odrobiną cytrynowego smaku! Ostatnio mój mąż dał mi książkę o gotowaniu różnych pierwszych potraw. Oczywiście natychmiast zacząłem eksperymentować. Pierwszym daniem, które przygotowałem według przepisu kulinarnego z tej książki, było takie jedzenie jak zupa z soczewicy. Powiem szczerze, że okazało się bardzo, bardzo smaczne. A teraz podzielę się z wami sposobem przygotowania tej zupy.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 52 % 13 g
131 kcal
IG: 77 / 23 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

zaczynamy więc od sortowania soczewicy i mycia jej dobrze. Teraz obieramy cebulę i czosnek, myjemy i drobno siekamy. Następnie w średnim rondlu rozgrzej olej roślinny i smaż na nim cebulę i czosnek, aż będą złote. Następnie dodaj do nich koncentrat pomidorowy i gotowy bulion, zagotuj całą masę, a następnie wlej przygotowaną soczewicę. Teraz na małym ogniu gotujemy naszą masę przez 50-55 minut. Teraz na gorącej patelni smażymy kostki chleba na maśle na złoty kolor. Następnie dodaj sól, kminek, pieprz do zupy z soczewicy i podawaj oddzielnie od grzanek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy