skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bogata i pożywna zupa to podstawa każdego lunchu. Najsmaczniejsza zupa jęczmienna na bazie suszonych grzybów gotowała moja babcia. Duże suszone grzyby wisiały girlandą w spiżarni, czekały na odpowiedni moment. Zapach jest niezapomniany. Trochę poprawiłem przepis kulinarny i wprowadziłem korzeń selera. Seler jest podstawą lekkich zup dietetycznych. I nie tylko dietetyczna, zupa w składzie nadaje się na post prawosławny, gdy jedzenie jest całkowicie pochodzenia roślinnego.
ugotujemy bulion grzybowy z warzywami. Obierz 1 marchewkę i cebulę, korzeń selera. Nie kroimy warzyw, używamy ich w całości. Gotuj grzyby i warzywa w osolonej wodzie, dodaj liść laurowy, możesz kilka.
upieczemy drugą marchewkę wraz z korzeniem pietruszki. Opłucz je, obierz i pokrój wzdłuż na połówki. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Pieczone warzywa zanurzamy w bulionie, gotujemy i odcedzamy.
podpalamy patelnię z bulionem grzybowym, zasypiamy jęczmień perłowy i gotujemy do miękkości. Pokrój grzyby na małe kawałki i wyślij do zupy, ponownie zagotuj i wyjmij z pieca.
gotową zupę perłową rozlej na talerze i posyp zieloną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g