zupa grzybowa z suszonych grzybów z marchewką i jęczmieniem perłowym

pyszna, pożywna, aromatyczna zupa do rodzinnego menu! Przygotowanie 1L zupy Zajęło mi 2 godziny.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 75 % 24 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

bogata i pożywna zupa to podstawa każdego lunchu. Najsmaczniejsza zupa jęczmienna na bazie suszonych grzybów gotowała moja babcia. Duże suszone grzyby wisiały girlandą w spiżarni, czekały na odpowiedni moment. Zapach jest niezapomniany. Trochę poprawiłem przepis kulinarny i wprowadziłem korzeń selera. Seler jest podstawą lekkich zup dietetycznych. I nie tylko dietetyczna, zupa w składzie nadaje się na post prawosławny, gdy jedzenie jest całkowicie pochodzenia roślinnego.
ugotujemy bulion grzybowy z warzywami. Obierz 1 marchewkę i cebulę, korzeń selera. Nie kroimy warzyw, używamy ich w całości. Gotuj grzyby i warzywa w osolonej wodzie, dodaj liść laurowy, możesz kilka.
upieczemy drugą marchewkę wraz z korzeniem pietruszki. Opłucz je, obierz i pokrój wzdłuż na połówki. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Pieczone warzywa zanurzamy w bulionie, gotujemy i odcedzamy.
podpalamy patelnię z bulionem grzybowym, zasypiamy jęczmień perłowy i gotujemy do miękkości. Pokrój grzyby na małe kawałki i wyślij do zupy, ponownie zagotuj i wyjmij z pieca.
gotową zupę perłową rozlej na talerze i posyp zieloną natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy