skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Mastava to taka uzbecka zupa. Przepis kulinarny znalazł się w książce opisującej kuchnię narodów ZSRR. Nie gotuje się zbyt długo, więc zdecydowałem, że można go ugotować i pochwalić się koleżankami. W końcu nie trzeba mówić, że jedzenie zostało szybko ugotowane, ale można udawać, że takie pyszne zostało ugotowane przez długi czas i bardzo się tym zmęczyło. Z jakiegoś powodu jest to bardziej doceniane.
jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania zupy z mięsa, to znaczy bierzemy ją i gotujemy, ale mastava niszczy ten stereotyp. Bierzemy cebulę, marchewkę i rzepę, obieramy je i kroimy. Cebulę kroimy w półpierścienie – a rzepę i marchewkę w paski. Możesz zetrzeć na tarce, ale efekt nie będzie taki sam. Smażyć warzywa na oleju roślinnym, ale nie przez długi czas, tylko nieco ponad pięć minut. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Oczywiście kuchnia uzbecka to jagnięcina, ale wziąłem wołowinę i smak nie pogorszył się. Wlej olej do grubościennej patelni i usmaż w niej mięso na piękną skórkę. Wlej wodę i gotuj. Nie zapomnij usunąć pianki.
po godzinie dodaj warzywa, po kolejnych 15 minutach – pomidory. Wziąłem świeże, ale puszki też będą działać. Podczas gotowania obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę i myjemy ryż. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez około pół godziny, solimy i pieprzymy. Pokrój zielenie. Przed podaniem wlej kwaśne mleko do zupy i posyp ziołami. Nawiasem mówiąc, złe języki twierdzą, że mastava to wczorajszy pilaw, w którym przez pomyłkę włożyli ziemniaki, a aby naprawić błąd, zalali wodą i zagotowali. Ale to wszystko nieprawda. Spróbuj gotować, a zrozumiesz różnicę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g