Mastava

szybka w przygotowaniu uzbecka zupa jagnięca!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 50 % 11 g
109 kcal
IG: 82 / 18 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

Mastava to taka uzbecka zupa. Przepis kulinarny znalazł się w książce opisującej kuchnię narodów ZSRR. Nie gotuje się zbyt długo, więc zdecydowałem, że można go ugotować i pochwalić się koleżankami. W końcu nie trzeba mówić, że jedzenie zostało szybko ugotowane, ale można udawać, że takie pyszne zostało ugotowane przez długi czas i bardzo się tym zmęczyło. Z jakiegoś powodu jest to bardziej doceniane.
jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania zupy z mięsa, to znaczy bierzemy ją i gotujemy, ale mastava niszczy ten stereotyp. Bierzemy cebulę, marchewkę i rzepę, obieramy je i kroimy. Cebulę kroimy w półpierścienie – a rzepę i marchewkę w paski. Możesz zetrzeć na tarce, ale efekt nie będzie taki sam. Smażyć warzywa na oleju roślinnym, ale nie przez długi czas, tylko nieco ponad pięć minut. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Oczywiście kuchnia uzbecka to jagnięcina, ale wziąłem wołowinę i smak nie pogorszył się. Wlej olej do grubościennej patelni i usmaż w niej mięso na piękną skórkę. Wlej wodę i gotuj. Nie zapomnij usunąć pianki.
po godzinie dodaj warzywa, po kolejnych 15 minutach – pomidory. Wziąłem świeże, ale puszki też będą działać. Podczas gotowania obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę i myjemy ryż. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez około pół godziny, solimy i pieprzymy. Pokrój zielenie. Przed podaniem wlej kwaśne mleko do zupy i posyp ziołami. Nawiasem mówiąc, złe języki twierdzą, że mastava to wczorajszy pilaw, w którym przez pomyłkę włożyli ziemniaki, a aby naprawić błąd, zalali wodą i zagotowali. Ale to wszystko nieprawda. Spróbuj gotować, a zrozumiesz różnicę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy