skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj zamrożone krewetki we wrzącej osolonej wodzie. Zajmie to około dwóch lub nawet półtora minuty. Po spuszczeniu wody przez durszlak, pozwól krewetkom spłynąć. Następnie oczyszczamy je ze skorupy.
ananasy w puszkach kroimy na małe kawałki. I pokrój słodką paprykę w cienkie paski lub pół-pierścienie.
na patelni z oliwą z oliwek smażyć obrane krewetki, dodać do nich paprykę i ananasy. Wymieszaj i wyciśnij czosnek przez prasę czosnkową. Ponownie wymieszaj.
osobno wymieszaj sos sojowy z octem jabłkowym. Weź sos sojowy do smaku. Wkładam tylko łyżeczkę. I dodaj tę mieszaninę na samym końcu smażenia. Wlej czarny pieprz i, jeśli to konieczne, sól.
nawiasem mówiąc, krewetki ananasowe można podawać razem z dodatkami warzywnymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g