przygotowanie dyni z papryką na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wszystko oprócz pomidorów należy grubo pokroić w kostkę. Gotuj przez 30 minut. I 5 minut przed końcem gotowania wlej 1 łyżkę. l esencja octu. Następnie włóż wszystko do czystych, suchych słoików i zwiń.
najpierw wkładam cebulę i marchewkę do garnka, a ja w tym czasie nadal kroję dynię. Ponieważ marchewki z cebulą lepiej dusić (ale nie smażyć) trochę dłużej, w przeciwnym razie marchewki mogą pozostać szorstkie. Zmieniam trochę proporcji według własnego gustu, wkładam mniejsze marchewki i dodaję więcej dyni i pieprzu. Zamiast skręconych pomidorów możesz umieścić płynną koncentrat pomidorowy lub gotowy keczup.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g