Przygotowanie dyni z papryką na zimę

zdrowe i bardzo smaczne zimowe przygotowanie! smaczne, proste, szybkie Uwielbiam dynie i puste miejsca z dyni. Jem to w dowolnej formie. W szopkach kulinarnych babci jakoś znalazłem pyszny przepis na dynię na zimę. Może być stosowany jako osobne danie, może być duszony z mięsem lub gotowany z ryżem, używany jako sos. Wygląda jak chińskie danie.
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
63 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 d

wszystko oprócz pomidorów należy grubo pokroić w kostkę. Gotuj przez 30 minut. I 5 minut przed końcem gotowania wlej 1 łyżkę. l esencja octu. Następnie włóż wszystko do czystych, suchych słoików i zwiń.

najpierw wkładam cebulę i marchewkę do garnka, a ja w tym czasie nadal kroję dynię. Ponieważ marchewki z cebulą lepiej dusić (ale nie smażyć) trochę dłużej, w przeciwnym razie marchewki mogą pozostać szorstkie. Zmieniam trochę proporcji według własnego gustu, wkładam mniejsze marchewki i dodaję więcej dyni i pieprzu. Zamiast skręconych pomidorów możesz umieścić płynną koncentrat pomidorowy lub gotowy keczup.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy