Shukrut De Dietrich
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Jak to zwykle bywa, nie ma jedynego prawdziwego przepisu na shukrut, każdy przygotowuje go na swój sposób. Świąteczny shukrut w Alzacji może zawierać do 20 różnych mięs i kiełbas, a do codziennego Dania wystarczą dwa lub trzy.
włóż golonkę i żeberka wieprzowe do dużego rondla, zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (możesz dodać marchewkę, cebulę, korzeń selera, czyli wszystko, co zwykle dodaje się podczas gotowania bulionu).
odcedź bulion i odcedź, usuń mięso z żeber (z wyjątkiem najpiękniejszych), wyrzuć kości, a mięso i golonkę odłóż na bok. Zagotuj bulion dwa do trzech razy (jeśli smak jest zbyt skoncentrowany, rozcieńczyć wodą) - potrzebujesz około 2 szklanek, resztę można zamrozić. Wszystko to można zrobić dzień przed głównym gotowaniem.
pokrój mostek na plastry o grubości około 1 cm, drobno posiekaj cebulę i nieco większe jabłka. Wszystko w tym samym dużym rondlu podgrzej trochę oleju roślinnego, usmaż mostek z obu stron i odłóż na bok.
dodać kiełbaski (w przypadku braku kiełbas alzackich nadają się pół wędzone kiełbasy myśliwskie, Wiedeńskie, Kiełbasa krakowska itp.), połamane lub pokrojone na pół, szybko usmażyć i odstawić na mostek.
w razie potrzeby wlej trochę więcej oleju i smaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj jabłka i wszystkie przyprawy. Mieszaj przez kilka minut, następnie dodaj kiszoną kapustę i smaż wszystko przez kolejne pięć minut.
Spłaszcz zawartość garnka i napełnij mieszanką Rieslinga i bulionu, aby całkowicie przykryła kapustę. Połóż mięso na wierzchu-kiełbaski, golonkę i tak dalej – i dociśnij, aby lekko zanurzyło się w kapuście.
przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie gotuj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 do 2 godzin. Tradycyjnie shukrut podaje się z gotowanymi ziemniakami lub kluskami.
włóż golonkę i żeberka wieprzowe do dużego rondla, zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (możesz dodać marchewkę, cebulę, korzeń selera, czyli wszystko, co zwykle dodaje się podczas gotowania bulionu).
odcedź bulion i odcedź, usuń mięso z żeber (z wyjątkiem najpiękniejszych), wyrzuć kości, a mięso i golonkę odłóż na bok. Zagotuj bulion dwa do trzech razy (jeśli smak jest zbyt skoncentrowany, rozcieńczyć wodą) - potrzebujesz około 2 szklanek, resztę można zamrozić. Wszystko to można zrobić dzień przed głównym gotowaniem.
pokrój mostek na plastry o grubości około 1 cm, drobno posiekaj cebulę i nieco większe jabłka. Wszystko w tym samym dużym rondlu podgrzej trochę oleju roślinnego, usmaż mostek z obu stron i odłóż na bok.
dodać kiełbaski (w przypadku braku kiełbas alzackich nadają się pół wędzone kiełbasy myśliwskie, Wiedeńskie, Kiełbasa krakowska itp.), połamane lub pokrojone na pół, szybko usmażyć i odstawić na mostek.
w razie potrzeby wlej trochę więcej oleju i smaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj jabłka i wszystkie przyprawy. Mieszaj przez kilka minut, następnie dodaj kiszoną kapustę i smaż wszystko przez kolejne pięć minut.
Spłaszcz zawartość garnka i napełnij mieszanką Rieslinga i bulionu, aby całkowicie przykryła kapustę. Połóż mięso na wierzchu-kiełbaski, golonkę i tak dalej – i dociśnij, aby lekko zanurzyło się w kapuście.
przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie gotuj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 do 2 godzin. Tradycyjnie shukrut podaje się z gotowanymi ziemniakami lub kluskami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g