Shukrut De Dietrich

koniecznie spróbuj tego delikatnego niemiecko-francuskiego Dania! Shukrut to kultowe danie dla kuchni regionu Alzacji, o której przynależność Francja i Niemcy prowadziły wielowiekowy spór z obopólnym użyciem noża i broni palnej. Samo słowo "shukrut" - choucroute-jest kalką z niemieckiego sauerkraut, naszym zdaniem-kapusta kiszona. Jednak mówiąc "shukrut", w Alzacji i ogólnie we Francji mają na myśli przede wszystkim choucroute garnie, czyli shukrut, uzupełniony różnymi pysznymi rzeczami. Zwykle jest to mięso, przede wszystkim wieprzowina, której niedrogie kawałki po odpowiednim ugotowaniu zamieniają się w pyszny przysmak. Oczywiście shukrut jest obfitym, wysokokalorycznym daniem, czyli przede wszystkim zimowym, ale można go podawać w innych porach roku, jeśli nie jest bardzo gorąco.
partnerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min
Jak to zwykle bywa, nie ma jedynego prawdziwego przepisu na shukrut, każdy przygotowuje go na swój sposób. Świąteczny shukrut w Alzacji może zawierać do 20 różnych mięs i kiełbas, a do codziennego Dania wystarczą dwa lub trzy.

włóż golonkę i żeberka wieprzowe do dużego rondla, zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (możesz dodać marchewkę, cebulę, korzeń selera, czyli wszystko, co zwykle dodaje się podczas gotowania bulionu).

odcedź bulion i odcedź, usuń mięso z żeber (z wyjątkiem najpiękniejszych), wyrzuć kości, a mięso i golonkę odłóż na bok. Zagotuj bulion dwa do trzech razy (jeśli smak jest zbyt skoncentrowany, rozcieńczyć wodą) - potrzebujesz około 2 szklanek, resztę można zamrozić. Wszystko to można zrobić dzień przed głównym gotowaniem.

pokrój mostek na plastry o grubości około 1 cm, drobno posiekaj cebulę i nieco większe jabłka. Wszystko w tym samym dużym rondlu podgrzej trochę oleju roślinnego, usmaż mostek z obu stron i odłóż na bok.

dodać kiełbaski (w przypadku braku kiełbas alzackich nadają się pół wędzone kiełbasy myśliwskie, Wiedeńskie, Kiełbasa krakowska itp.), połamane lub pokrojone na pół, szybko usmażyć i odstawić na mostek.

w razie potrzeby wlej trochę więcej oleju i smaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj jabłka i wszystkie przyprawy. Mieszaj przez kilka minut, następnie dodaj kiszoną kapustę i smaż wszystko przez kolejne pięć minut.

Spłaszcz zawartość garnka i napełnij mieszanką Rieslinga i bulionu, aby całkowicie przykryła kapustę. Połóż mięso na wierzchu-kiełbaski, golonkę i tak dalej – i dociśnij, aby lekko zanurzyło się w kapuście.

przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie gotuj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 do 2 godzin. Tradycyjnie shukrut podaje się z gotowanymi ziemniakami lub kluskami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy