bułka pita z roztopionym serem

z najprostszych potraw, jasnych i pysznych, na obiad! Bułkę pita z roztopionym serem można podawać na śniadanie lub kolację, zabrać na piknik, w podróż. Do nadzienia można dodać różne składniki: warzywa, mięso i owoce morza. A na świątecznym stole taka przekąska na miejsce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 48 % 21 g
węglowodany 30 % 13 g
232 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita ze stopionym serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do tego przepisu nadaje się zarówno zwykły ormiański chleb pita, jak i bułka pszenna, w zależności od tego, co jest dostępne w sklepie. Jeśli twój chleb pita lub bułka są długie (Moja ma 1 m długości), przetnij go na pół na dwie części. Jeśli chleb pita jest mały, weź 2 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Skórka z ogórka, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Aby jednak ogórek nie rozerwał chleba pita, nadal odciąłem z niego skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oderwij liście bazylii z gałązek i spłucz. Nie miałem pod ręką świeżej bazylii, więc zastąpiłem ją młodym, małym szpinakiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg, a miąższ pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz stopiony ser, majonez i czosnek i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj pierwszy arkusz chleba pita połową masy serowo-majonezowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp chleb pita połową startych jajek i ułóż plasterki ogórka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj drugim liściem pity i posyp pozostałymi startymi jajkami i papryką. Ułóż liście bazylii lub szpinaku na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń chleb pita w ciasną rolkę i zawiń w folię spożywczą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż bułkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzoną bułkę pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

pożądane jest przygotowanie takiego chleba pita w dniu uroczystości, nie wcześniej, ponieważ z powodu wilgotnego sera topionego chleb pita może być bardzo mokry i stracić smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy