skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita ze stopionym serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do tego przepisu nadaje się zarówno zwykły ormiański chleb pita, jak i bułka pszenna, w zależności od tego, co jest dostępne w sklepie. Jeśli twój chleb pita lub bułka są długie (Moja ma 1 m długości), przetnij go na pół na dwie części. Jeśli chleb pita jest mały, weź 2 sztuki.
Krok 2:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Skórka z ogórka, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Aby jednak ogórek nie rozerwał chleba pita, nadal odciąłem z niego skórkę.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 4:
Oderwij liście bazylii z gałązek i spłucz. Nie miałem pod ręką świeżej bazylii, więc zastąpiłem ją młodym, małym szpinakiem.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i łodyg, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 7:
W misce połącz stopiony ser, majonez i czosnek i wymieszaj.
Krok 8:
Posmaruj pierwszy arkusz chleba pita połową masy serowo-majonezowej.
Krok 9:
Posyp chleb pita połową startych jajek i ułóż plasterki ogórka.
Krok 10:
Przykryj drugim liściem pity i posyp pozostałymi startymi jajkami i papryką. Ułóż liście bazylii lub szpinaku na wierzchu.
Krok 11:
Zwiń chleb pita w ciasną rolkę i zawiń w folię spożywczą.
Krok 12:
Włóż bułkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 13:
Schłodzoną bułkę pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
pożądane jest przygotowanie takiego chleba pita w dniu uroczystości, nie wcześniej, ponieważ z powodu wilgotnego sera topionego chleb pita może być bardzo mokry i stracić smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g