truskawkowy krem do ciasta

bardzo smaczne i delikatne, idealne do impregnacji! Truskawkowy krem do ciasta można nazwać jednym z najbardziej udanych. Dobrze jest posmarować ciasta i wzbogacić smak wypieków jagodowych. Jest gęsty, pachnący, nie płynie i zachowuje swój kształt.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 35 % 13 g
249 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem truskawkowy? Przygotuj niezbędne składniki. Użyj kremu tłustego, co najmniej 33%. Muszą być dobrze schłodzone, aby można je było dobrze ubić. Ale zalecam podgrzanie twarogu do temperatury pokojowej, aby równomiernie wtrącił się w ciasto. Zamiast cukru lepiej jest użyć cukru pudru, aby szybciej rozpuścił się w śmietanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Truskawki do kremu mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Tylko najpierw należy go rozmrozić i spuścić nadmiar płynu. Stosowanie mrożonych jagód umożliwia przygotowanie takiego kremu nawet zimą. Umyj truskawki i usuń łodygę. Umieść jagody w siekaczu i doprowadź wszystko do puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ubijania kremu weź wygodną głęboką miskę. Wlej do niego tłustą, zimną śmietanę i dodaj do niej cukier puder. Rozpocznij ubijanie przez 1-2 minuty na niskich obrotach, aby cukier puder miał czas na rozpuszczenie. Następnie włącz maksymalną prędkość i ubij śmietanę, aż będzie puszysta, stabilna. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do bitej śmietany dodaj twaróg i wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo dodawaj przecier truskawkowy i mieszaj go w śmietanie trzepaczką. Nie polecam używania miksera, ponieważ aktywne ubijanie puree z jagód zamieni krem w bardziej płynny stan.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy krem ma bardzo delikatną i przewiewną konsystencję. Można go użyć do warstwy ciasta lub do samodzielnego deseru, po prostu dekorując świeżymi jagodami. Aby uzyskać najgęstszą konsystencję gotowej śmietany, Zmień oryginalne proporcje śmietany i sera, aby było więcej sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Użyłem tego kremu do złożenia ciasta. Po złożeniu ciasto z takim kremem należy włożyć do lodówki na kilka godzin, aby miało czas na namoczenie i zaparzenie. Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy