przaśne ciasto francuskie

ciasto francuskie to złoty klucz do pięknych, wykwintnych wypieków! Gotujemy!
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 53 % 31 g
węglowodany 38 % 22 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajko, 16 kropli kwasu cytrynowego, sól

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jajko do szklanki do herbaty, lekko ubij, dodaj sól i kwas, dobrze wymieszaj, aż sól się rozpuści,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej zimną wodę do jajka do krawędzi szklanki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    . Dodaj szklankę wody z jajkiem do mąki. Drewnianą szpatułką lub ręką zagniataj ciasto, aż uzyska gładką, gęstą konsystencję. Jeśli mąka pochłania dużo wody, do ciasta należy dodać więcej wody; jeśli ciasto okaże się płynne, należy dodać mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj ciasto przez 5-8 minut, aż dobrze oddzieli się od rąk i miski, a następnie połóż na posypanym mąką stole, przykryj serwetką i pozostaw na 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce z mąką zetrzyj zimne masło i wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj prostokątną tortillę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ciasto na krzyż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę i rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby środek warstwy był grubszy niż krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na środku formacji umieszcza się rolkę masła, przykrywa długimi krawędziami ciasta i ściska brzegi ciasta

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dostajemy taką "kopertę", którą przykrywamy serwetką i zostawiamy na 10 minut w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    . Powstałą "kopertę", kładziemy na stole, zapylamy mąką i

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Grubym wałkiem do ciasta, zaczynając od środka, rozwałkuj na prostokątną warstwę 10 mm, a następnie miękką szczotką zmiataj nadmiar mąki z powierzchni warstwy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I złóż

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I złóż cztery

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tak powstaje zwinięcie w 4 warstwach. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 10 minut,

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie obróć rolkę, posyp mąką od góry i od dołu i ponownie zwiń do grubości 10 mm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zmiksuj mąkę i złóż ponownie cztery razy,

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W którym powstało 16 warstw oleju. Schłodzić ciasto, po 20 minutach ponownie rozwałkować i złożyć na cztery części, w wyniku czego powstaje ciasto z 64 warstwami masła

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po 30 minutach chłodzenia ciasto rozwałkować na warstwę i

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ponownie złóż cztery, uzyskując już 256 warstw oleju.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dalej ciasta nie należy układać i składać, ponieważ cienkie warstwy mogą pęknąć, w wyniku czego olej zostanie zmieszany z ciastem, a produkty okażą się mało warstwowe.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Podziel powstałe ciasto na potrzebne części

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Umieść każdą część ciasta w plastikowej torbie spożywczej.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Włóż ciasto do zamrażarki

Najlepsza temperatura do ugniatania ciasta, przygotowania oleju, ekwipunku i pomieszczenia, w którym przygotowuje się ciasto, wynosi 15-17 ° C, w którym olej zachowuje elastyczność i nie ma potrzeby jego chłodzenia, ale między rolkami należy pozostawić ciasto na chwilę w spokoju, aby po dalszym rozwałkowaniu warstwy nie pękały.
roztwór kwasu cytrynowego można przygotować samodzielnie: łyżkę krystalicznego kwasu cytrynowego rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i przechowywać w szklanej butelce z zakraplaczem.Kwas cytrynowy można zastąpić octem w ilości jednej łyżeczki 3% octu na 2 szklanki mąki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy