skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Jajko, 16 kropli kwasu cytrynowego, sól
Krok 3:
Wlej jajko do szklanki do herbaty, lekko ubij, dodaj sól i kwas, dobrze wymieszaj, aż sól się rozpuści,
Krok 4:
Następnie wlej zimną wodę do jajka do krawędzi szklanki
Krok 5:
Przesiej mąkę do miski.
Krok 6:
. Dodaj szklankę wody z jajkiem do mąki. Drewnianą szpatułką lub ręką zagniataj ciasto, aż uzyska gładką, gęstą konsystencję. Jeśli mąka pochłania dużo wody, do ciasta należy dodać więcej wody; jeśli ciasto okaże się płynne, należy dodać mąkę.
Krok 7:
Ugniataj ciasto przez 5-8 minut, aż dobrze oddzieli się od rąk i miski, a następnie połóż na posypanym mąką stole, przykryj serwetką i pozostaw na 20-30 minut.
Krok 8:
W misce z mąką zetrzyj zimne masło i wymieszaj
Krok 9:
Uformuj prostokątną tortillę.
Krok 10:
Pokrój ciasto na krzyż.
Krok 11:
Dodaj mąkę i rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby środek warstwy był grubszy niż krawędzie.
Krok 12:
Na środku formacji umieszcza się rolkę masła, przykrywa długimi krawędziami ciasta i ściska brzegi ciasta
Krok 13:
Dostajemy taką "kopertę", którą przykrywamy serwetką i zostawiamy na 10 minut w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce)
Krok 14:
. Powstałą "kopertę", kładziemy na stole, zapylamy mąką i
Krok 15:
Grubym wałkiem do ciasta, zaczynając od środka, rozwałkuj na prostokątną warstwę 10 mm, a następnie miękką szczotką zmiataj nadmiar mąki z powierzchni warstwy
Krok 16:
I złóż
Krok 17:
I złóż cztery
Krok 18:
Tak powstaje zwinięcie w 4 warstwach. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 10 minut,
Krok 19:
Następnie obróć rolkę, posyp mąką od góry i od dołu i ponownie zwiń do grubości 10 mm.
Krok 20:
Zmiksuj mąkę i złóż ponownie cztery razy,
Krok 21:
W którym powstało 16 warstw oleju. Schłodzić ciasto, po 20 minutach ponownie rozwałkować i złożyć na cztery części, w wyniku czego powstaje ciasto z 64 warstwami masła
Krok 22:
Po 30 minutach chłodzenia ciasto rozwałkować na warstwę i
Krok 23:
Ponownie złóż cztery, uzyskując już 256 warstw oleju.
Krok 24:
Dalej ciasta nie należy układać i składać, ponieważ cienkie warstwy mogą pęknąć, w wyniku czego olej zostanie zmieszany z ciastem, a produkty okażą się mało warstwowe.
Krok 25:
Podziel powstałe ciasto na potrzebne części
Krok 26:
Umieść każdą część ciasta w plastikowej torbie spożywczej.
Krok 27:
Włóż ciasto do zamrażarki
Najlepsza temperatura do ugniatania ciasta, przygotowania oleju, ekwipunku i pomieszczenia, w którym przygotowuje się ciasto, wynosi 15-17 ° C, w którym olej zachowuje elastyczność i nie ma potrzeby jego chłodzenia, ale między rolkami należy pozostawić ciasto na chwilę w spokoju, aby po dalszym rozwałkowaniu warstwy nie pękały.
roztwór kwasu cytrynowego można przygotować samodzielnie: łyżkę krystalicznego kwasu cytrynowego rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i przechowywać w szklanej butelce z zakraplaczem.Kwas cytrynowy można zastąpić octem w ilości jednej łyżeczki 3% octu na 2 szklanki mąki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g