skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby to zrobić, potrzebujesz ajerkoniaka i mleka, to ostatnie powinno być zimne. W żadnym wypadku nie wyciągaj go wcześniej z lodówki. Oczywiście potrzebujesz miodu, a także soku cytrusowego. Do przygotowania ajerkoniaka używam soku pomarańczowego. Musisz więc rozbić jedno jajko do głębokiego pojemnika. Dodaj do niego dwie szklanki zimnego mleka i wymieszaj. Możesz to zrobić trzepaczką. Po włożeniu miodu i dodaniu soku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Podawaj na stole tylko schłodzonym w pięknej szklance. Jeśli robisz ajerkoniak dla dorosłych, możesz dodać do niego jedną łyżkę wina. Jest też owocowy ajerkoniak. Również bardzo smaczne. Zwykle dodaje się do niego soki wiśniowe lub truskawkowe. Taki ajerkoniak jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g