skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku kremowych deserów bez użycia żelatyny zwykle stosuje się śmietanę do ubijania o zawartości tłuszczu od 33%. Aby uzyskać gęstszą konsystencję, dodaje się do nich ser śmietankowy lub twarogowy. W deserach z żelatyną (na przykład panna cotta) wystarczy sama śmietana o zawartości tłuszczu od 10 do 23%. Przygotujemy deser bez żelatyny, więc potrzebujemy: ciężkiej śmietany (33-35%), miękkiego serka śmietankowego bez dodatków, cukru pudru, ciastek i pomarańczy.
Krok 2:
Herbatniki kruszyć lub zmielić w blenderze. Jeśli lubisz niejednorodne okruchy, z małymi kawałkami ciastek, lepiej pokruszyć je rękami. Aby uzyskać drobno jednorodne okruchy, potrzebujesz blendera.
Krok 3:
Obierz pomarańczę.Bardzo ważne jest, aby usunąć białą miękką warstwę między pomarańczą a skórką, ponieważ jest gorzka i może zepsuć smak deseru. Następnie podziel pomarańczę na segmenty, usuwając folie między plasterkami i nasionami. Lub użyj noża, a następnie nie musisz dzielić na segmenty, wystarczy wyciąć miazgę pokrywających ją filmów (jest to wyraźnie widoczne na filmie (od sekundy).
Krok 4:
Schłodzony ser śmietankowy połącz z zimną śmietaną i cukrem pudrem. Bardzo ważne jest, aby używać dobrej jakości kremu, który dokładnie się ubije. Niestety są producenci, u których wskazana zawartość tłuszczu na opakowaniu nie odpowiada rzeczywistości, a taka śmietana nie jest ubijana nawet specjalnym zagęszczaczem do śmietany. Zwykle używam kremu Parmalate (35%), White City (33%) lub Delicious (33%).
Krok 5:
Ubij masę mikserem na średnich obrotach, aż będzie średnio Puszysta. Na początku mieszanina będzie płynna, ale podczas ubijania, pod warunkiem, że masz wysokiej jakości śmietanę, masa powoli zacznie gęstnieć. Nie musisz ubijać zbyt długo. Ubijałem przez około 6 minut. Krem okazał się bardzo delikatny, niezbyt gęsty (łyżka nie jest tego warta), ale także niezbyt płynny (po trzepaczkach pozostaje ślad, który się nie zaciska).
Krok 6:
Włóż 2-3 łyżki do misek. L.Krem. Posyp pokruszonymi ciasteczkami na wierzchu. Na ciasteczkach ułóż plasterki pomarańczy. Na wierzch rozłóż trochę więcej kremu z serka śmietankowego. Wstaw deser do lodówki na 15 minut.
Krok 7:
Przed podaniem udekoruj kremowy deser plasterkami pomarańczy i mięty. Smacznego!
desery ze śmietaną i ciasteczkami są wszechstronne: latem można dodawać świeże jagody i owoce, a zimą konserwy lub sezonowe, takie jak mandarynki, żurawina. Pomarańcze są zawsze dostępne, więc taki deser można przygotować przez cały rok.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Herbatniki biszkoptowe - 378 kcal/100g