ciasto francuskie z twarogiem

ze zwykłych potraw, łatwe i szybkie w przygotowaniu! Ciasto francuskie z twarogu jest jeszcze łatwiejsze do przygotowania niż najprostsze ciasto francuskie. Dzięki dodaniu twarogu uzyskuje przyjemną nutę twarogową. Ciasto nadaje się zarówno do słodkiego nadzienia, jak i niesłodzonego, można z niego piec ptysie, ciasta, tartaletki.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 36 % 22 g
węglowodany 46 % 28 g
351 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto francuskie z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Radzę wziąć wszystkie składniki dobrze schłodzone, z lodówki, nawiasem mówiąc, mąkę można również schłodzić. Ciasto twarogowe, podobnie jak inne ciasto francuskie, uwielbia niską temperaturę i szybkie ugniatanie. W takim przypadku masło nie będzie miało czasu na stopienie się, a podczas pieczenia nada ciastu pożądaną warstwowość i chrupkość. Twaróg jest lepszy niż delikatny, pastowaty, o zawartości tłuszczu 5-9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę osobno do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj sól i cukier, wymieszaj z mąką, aby równomiernie rozprowadzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mój twaróg był sklepowy, 5%, umiarkowanie suchy i ziarnisty. Jest to również odpowiednie, tylko lepiej jest wcześniej przewijać w blenderze. Im mniejszy okaże się, tym lepiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie zastępuj masła spreadem, weź wysokiej jakości, zgodny z GOST, o zawartości tłuszczu 82%. Pokrój go w kostkę i uderz razem z twarogiem w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli miska blendera jest mała, wlej twaróg do głębokiej miski i zmiel twaróg z masłem za pomocą widelca. Nie musisz dotykać rękami, aby masa się nie rozgrzała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masę twarogowo-maślaną do przesianej mąki. Zacznij mieszać widelcem, a następnie wlej na stół, więc będzie wygodniej. Rękami szybko Zbierz ciasto w grudkę. Nie klei się, nie jest konieczne ugniatanie, aż będzie gładkie, wystarczy po prostu złożyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mam taką Kolobok. Ciasto jest miękkie, posłuszne, szybko łączy się w grudkę i nie rozpada się. Staraj się nie dodawać nadmiaru mąki, aby nie zatkać ciasta, może stać się twarde.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj Kolobok na tortilli na powierzchni roboczej, a następnie zwiń w prostokątną warstwę o grubości 0,7-1 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Plast zwiń. Najpierw złóż lewą krawędź wzdłuż krótkiego boku o 1/3 do środka, a następnie przykryj lewą prawą krawędzią, wyrównując wzdłuż krawędzi. Następnie zegnij wzdłuż boku na pół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko dociśnij powstały kwadrat ciasta, nie naruszając struktury warstw, dzięki czemu łatwiej będzie go rozwałkować. Zawiń ciasto w folię lub torebkę i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, możesz na noc. Ciasto powinno leżeć i dobrze ostygnąć. Możesz przechowywać takie ciasto w lodówce do 7 dni (data ważności twarogu), w zamrażarce do 1 miesiąca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie użyj jak zwykłe ciasto francuskie: jeśli zamrożone, rozmrozić przesuwając do lodówki. Wyjmij ciasto i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową. Lekko posyp stół mąką, rozwałkuj na grubość 0,4-0,7 cm, w zależności od wybranego produktu. Uformuj to, co chcesz, posmaruj żółtkiem lub mlekiem, masłem. Piec w temperaturze t 200°C na złoty kolor, im mniejszy i cieńszy produkt, tym krótszy czas pieczenia.

trochę eksperymentowałem z nadzieniami i rodzajami ptysiów, z grubością ciasta. Najbardziej podobały mi się ptysie z nadzieniami, ciasto rozwałkowałem 0,4-0,5 cm.

cieńsze ciasto na brzegach miało tendencję do szybkiego przypalenia. Rozwałkowane 0,7 cm, pieczone w t 200°C przez około 10 minut, następnie pieczone obniżając temperaturę do 170°.

bez nadzienia ciasto smakowało i przyjemnie chrupało. Jednak z nadzieniem ptysie przekroczyły wszelkie oczekiwania, wybierz tylko taki, który harmonizuje z twarogiem.

w farszu użyłam miękkie kandyzowane cytryny w syropie . W ptysie-kwiatkach, w środku umieściła gęsty konfitura Śliwkowa na kvittin .

przypomnę również, że to ciasto, jak każde ciasto francuskie-nie lubi surowego nadzienia. Ciasto w pracy jest posłuszne, miękkie i dość elastyczne. Zaleca się szybką i, jeśli to możliwe, pracę z nim w chłodnym pomieszczeniu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy