z takiego ciasta w kuchni rosyjskiej przygotowuje się ogromną liczbę potraw różnych typów, od ciast i bułek po ciasteczka, zapiekanki, a nawet pizzę. Najprostszą opcję ugniata się na minimalnym zestawie produktów: mąka, jajko, twaróg, sól i trochę cukru. W odmianach stosuje się również drożdże - do pieczenia drożdżowego lub tłuszczu - do pieczenia francuskiego. Co więcej, ciasto twarogowe nadaje się zarówno do deserów, jak i do dań głównych - zmieniając skład cukru i składników słodkich produktów.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto twarogowe:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
twaróg | 156 | 16.4 | 10 | 0 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
soda spożywcza | 0 | 0 | 0 | 0 |
czy twarożek znika? Przygotuj ciasto twarogowe!
ogromnym plusem tego rodzaju ciasta jest to, że możesz dostosować twaróg daleko od pierwszej świeżości. Jeśli ten produkt leży w lodówce, możesz wyrobić z niego ciasto, nie przegapisz go. W przypadku wielu jego rodzajów preferowany jest kwaśny twaróg. Z tego powstają dobre leniwe pierogi i ciasteczka - coś, co jest gotowane lub pieczone. Ponadto nadmiar kwasu z twarogu można łatwo usunąć, mocząc go w mleku, a następnie przecedzając przez gazę.
zwróć uwagę, że nadmiar cukru w cieście twarogowym może prowadzić do przypalenia produktu, jeśli jest smażony lub pieczony w piekarniku. Jeśli w twarogu jest dużo wilgoci, zaleca się umieszczenie go w gazie i zawieszenie nad pojemnikiem na trzy godziny. Im bardziej suchy, tym lepszy wynik.
pięć najszybszych przepisów na ciasto twarogowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto twarogowe na śmietanie i twarogu | 40 min | 269 | +38 |
ciasto twarogowe | 50 min | 272 | +56 |
kruche ciasto twarogowe | 1 h | 322 | +125 |
ciasto twarogowe na ciasta | 1 h | 332 | +34 |
ciasto drożdżowe z twarogiem | 2 h | 271 | +174 |
Wskazówki dotyczące ciasta twarogowego :
- użyj suchego i świeżego twarogu do pieczenia
- ciasto do ugotowania weźmie również bardziej kwaśny produkt
- aby uzyskać więcej puszystości pieczenia, moczyć gotowe ciasto w lodówce przez co najmniej pięć godzin