ciasto twarogowe na ciasta

chciałeś upiec ciasta wielkanocne? Poznaj przepis na pyszne ciasto! Ciasto twarogowe na ciastach przygotowuje się znacznie szybciej niż klasyczne ciasto drożdżowe. Nie potrzebujesz ciasta, czasu na proofing i innych mądrości. Ciasta na cieście twarogowym są wilgotne, miękkie i delikatne. Ilość cukru można dostosować do smaku. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, będzie to widoczne w tym procesie. Oczywiście możesz dodać rodzynki do ciasta. Można go wybrać według własnego uznania: jasny lub ciemny. Możesz również wziąć kandyzowane owoce i inne dodatki do smaku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 69 % 48 g
339 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozbij jajka do miski, ubij je, aż uzyskasz bujną gęstą masę. Najlepiej jest użyć mocnego miksera, poradzi sobie z zadaniem szybciej i lepiej.

2. Wlej cukier do powstałej masy, kontynuuj ubijanie, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Około 5 minut.

3. Rozpuść masło do stanu płynnego. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Pozwól olejowi trochę ostygnąć.

4. Wlej stopione masło do masy jajecznej. Powinien być ciepły, jajka mogą się zwijać z gorącego oleju. Ubijaj przez 3-4 minuty, aż będzie gładka.

5. A teraz włóż twaróg do powstałej masy. Twarożek można wziąć w domu lub w sklepie - bez różnicy. Należy tylko wziąć pod uwagę ten punkt: jeśli twaróg jest kwaśny, należy dodać trochę więcej cukru do smaku.

6. Ubij masę, aż będzie gładka. Następnie dodaj skórkę z cytryny i dodaj mąkę. Wprowadzamy mąkę nie wszystkie na raz, ale w częściach. Za każdym razem ubijamy. Gasimy sodę oczyszczoną octem, wlewamy do ciasta. Dokładnie ubij najpierw z małą prędkością, a następnie z większą. Dodajemy również wanilię, bardzo mało-szczyptę.

7. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Jego ilość zależy bezpośrednio od wielkości jaj, zawartości tłuszczu w twarogu. W rezultacie ciasto powinno być miękkie, plastyczne. Również na tym etapie można wprowadzić dodatki: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy i inne suszone owoce, ale jest to opcjonalne.

ciasto jest całkowicie gotowe do pieczenia!

pyszne babeczki dla Ciebie, niech wszystko pójdzie świetnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy