skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, ubij je, aż uzyskasz bujną gęstą masę. Najlepiej jest użyć mocnego miksera, poradzi sobie z zadaniem szybciej i lepiej.
2. Wlej cukier do powstałej masy, kontynuuj ubijanie, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Około 5 minut.
3. Rozpuść masło do stanu płynnego. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Pozwól olejowi trochę ostygnąć.
4. Wlej stopione masło do masy jajecznej. Powinien być ciepły, jajka mogą się zwijać z gorącego oleju. Ubijaj przez 3-4 minuty, aż będzie gładka.
5. A teraz włóż twaróg do powstałej masy. Twarożek można wziąć w domu lub w sklepie - bez różnicy. Należy tylko wziąć pod uwagę ten punkt: jeśli twaróg jest kwaśny, należy dodać trochę więcej cukru do smaku.
6. Ubij masę, aż będzie gładka. Następnie dodaj skórkę z cytryny i dodaj mąkę. Wprowadzamy mąkę nie wszystkie na raz, ale w częściach. Za każdym razem ubijamy. Gasimy sodę oczyszczoną octem, wlewamy do ciasta. Dokładnie ubij najpierw z małą prędkością, a następnie z większą. Dodajemy również wanilię, bardzo mało-szczyptę.
7. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Jego ilość zależy bezpośrednio od wielkości jaj, zawartości tłuszczu w twarogu. W rezultacie ciasto powinno być miękkie, plastyczne. Również na tym etapie można wprowadzić dodatki: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy i inne suszone owoce, ale jest to opcjonalne.
ciasto jest całkowicie gotowe do pieczenia!
pyszne babeczki dla Ciebie, niech wszystko pójdzie świetnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g