ciasto francuskie chaczapuri

teraz przygotowanie pysznego chaczapuri nie będzie trudne! Przygotowanie ciasta francuskiego na chaczapuri zajmuje dużo czasu, ale gotowy wynik jest tego wart. Chaczapuri z niego są cienkie, chrupiące-po prostu polizasz palce! Niektóre gospodynie domowe zastępują masło margaryną. Można to zrobić, ale nie jest to pożądane. Najlepszym wyborem będzie wysokiej jakości masło o zawartości tłuszczu powyżej 80%. Smak gotowego dania zależy w dużej mierze od jakości składników. Proces gotowania jest dość pracochłonny, ale pyszne aromatyczne wypieki będą służyć jako nagroda!
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 53 % 33 g
355 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Powinien być zmiękczony, ale nie stopiony do stanu płynnego.

1. Włóż żółtka do miski. Wlej wodę i ocet jabłkowy do tej samej miski.

2. Przesiej mąkę do powstałej masy, dodaj sól, zagniataj plastikowe ciasto. Jest dość elastyczny.

3. Ciasto dzielimy na cztery części. Jedną z części rozwałkuj cienką warstwą, posmaruj zmiękczonym masłem .

4. Wizualnie podziel zwiniętą warstwę ciasta na trzy części. Obróć jedną część ciasta do środka, posmaruj ją olejem. I nakładamy na nią trzecią część ciasta, a także smarujemy. Rezultatem jest podobieństwo koperty.

5. Ponownie wizualnie podziel kopertę na trzy części już wzdłuż ciasta, powtórz tę samą procedurę składania i smarowania olejem. Jedyną różnicą jest to, że ostatnia złożona strona nie jest pokryta olejem.

6. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie zajmujemy się pozostałymi częściami testu. Zwijamy je również, smarujemy i składamy. A następnie wysyłamy do lodówki.

7. Po określonym czasie wyjmujemy pierwszą kopertę ciasta z lodówki. Powtarzamy tę samą procedurę zwijania i składania ciasta. Nie zapomnij posmarować stopionym masłem.

8. Ciasto wracamy do lodówki na kolejne pół godziny. Robimy to samo z resztą ciasta. W sumie ciasto leży w lodówce przez godzinę. Jest impregnowany olejem, okazuje się miękki, plastyczny, elastyczny.

pyszne chaczapuri!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy