skład / składniki
metoda gotowania
masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta. Powinien być zmiękczony, ale nie stopiony do stanu płynnego.
1. Włóż żółtka do miski. Wlej wodę i ocet jabłkowy do tej samej miski.
2. Przesiej mąkę do powstałej masy, dodaj sól, zagniataj plastikowe ciasto. Jest dość elastyczny.
3. Ciasto dzielimy na cztery części. Jedną z części rozwałkuj cienką warstwą, posmaruj zmiękczonym masłem .
4. Wizualnie podziel zwiniętą warstwę ciasta na trzy części. Obróć jedną część ciasta do środka, posmaruj ją olejem. I nakładamy na nią trzecią część ciasta, a także smarujemy. Rezultatem jest podobieństwo koperty.
5. Ponownie wizualnie podziel kopertę na trzy części już wzdłuż ciasta, powtórz tę samą procedurę składania i smarowania olejem. Jedyną różnicą jest to, że ostatnia złożona strona nie jest pokryta olejem.
6. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie zajmujemy się pozostałymi częściami testu. Zwijamy je również, smarujemy i składamy. A następnie wysyłamy do lodówki.
7. Po określonym czasie wyjmujemy pierwszą kopertę ciasta z lodówki. Powtarzamy tę samą procedurę zwijania i składania ciasta. Nie zapomnij posmarować stopionym masłem.
8. Ciasto wracamy do lodówki na kolejne pół godziny. Robimy to samo z resztą ciasta. W sumie ciasto leży w lodówce przez godzinę. Jest impregnowany olejem, okazuje się miękki, plastyczny, elastyczny.
pyszne chaczapuri!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g