przetłumaczone z gruzińskiego & bdquo;chaczapuri & rdquo; oznacza & bdquo;chleb i ser & rdquo;. Oznacza to, że ta tortilla jest przygotowywana tylko z serem, przynajmniej w Gruzji. Inne nadzienia mają swoje nazwy.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto chaczapuri:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
zagnieść najlepsze ciasto na chaczapuri? Łatwe!
klasyczny przepis na ciasto chaczapuri jest przygotowywany na matsoni z sodą. Inne składniki są standardowe: mąka pszenna, jajka, sól, olej roślinny. W przypadku braku matzoni stosuje się kefir lub jogurt. Odpowiedni jest również jogurt naturalny bez dodatków. W Gruzji z reguły drożdże nie są wkładane do ciasta, ponieważ te wypieki są podawane dość często. Idealny ser to imeretyński. Można go zastąpić innym serem solankowym, na przykład serem Adyghe, niezbyt słonym serem. Suluguni nie nadaje się do tego, chociaż wielu dodaje go do pieczenia. Wskazane jest, aby usunąć nadmiar soli przed gotowaniem z sera, mocząc go we wrzącej wodzie przez kilka minut. Suluguni można mieszać z serem w stosunku 1: 1.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na ciasto chaczapuri:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto adżarskie chaczapuri | 3 h 30 min | 213 | +25 |
Gruzińskie ciasto chaczapuri | 50 min | 223 | +26 |
ciasto drożdżowe chaczapuri | 1 h 20 min | 272 | +30 |
klasyczne ciasto chaczapuri | 3 h 35 min | 281 | +22 |
ciasto chaczapuri na kefirze | 1 h | 288 | +44 |
możesz przygotować ciasto na chaczapuri według łatwiejszego i tańszego przepisu: mąka, sól, dowolny sfermentowany produkt mleczny, soda - bez masła. Takie ciasto na chaczapuri to gruziński przepis. Wszystko miesza się do uzyskania gładkości i natychmiast rozwałkowuje ciasta, na środku których układa się starty ser. Smaży się na niesmarowanej patelni pod pokrywką na umiarkowanym ogniu. Gotowe chaczapuri układają się na sobie. Możesz posmarować nim wierzch masłem lub olejem roślinnym. Zamiast kwaśnego mleka do ciasta na chaczapuri (przepis można znaleźć na stronie) można dodać wodę zwykłą lub mineralną.