ciasto chaczapuri adżarski

Przygotuj ciasto na słynne Gruzińskie wypieki! Ciasto adżarskie chaczapuri można przygotować na różne sposoby. Być może każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na ciasto, a to sugeruje przygotowanie go przy użyciu suchych drożdży. Chaczapuri są pyszne - z chrupiącą skórką, delikatnym i bujnym miękiszem.
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 78 % 38 g
212 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

więc zaczynamy przygotowywać ciasto. Woda i mleko muszą być dla niego ciepłe-Nie wyższe niż 40 stopni Celsjusza. Wymieszaj je razem w odpowiednim pojemniku, a następnie dodaj suche drożdże do mieszanki. Tam również usuwamy cukier granulowany, sól, wlewamy olej roślinny i wszystko mieszamy.

przesiej mąkę do osobnego pojemnika. Następnie zaczynamy dodawać Części do mieszanki drożdżowej, wyrabiając ciasto. Powinien być miękki, giętki, posłuszny. Ugniataj, aż przestanie mocno przylegać do dłoni, będzie przyjemny w dotyku. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej - zależy od jej jakości. Najważniejsze-ciasto nie powinno być zbyt strome, powinno pozostać miękkie i lekko lepkie.

tworzymy Kolobok z ciasta, kładziemy go na dnie głębokiego pojemnika, który przykrywamy czystym bawełnianym ręcznikiem. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu na półtorej godziny. W tym czasie powinien zwiększyć objętość około trzy razy. Jeśli tak się nie stanie (eo może się zdarzyć, na przykład, gdy pomieszczenie jest chłodne), możesz utrzymać ciasto w cieple przez pół godziny dłużej.

ponownie zagnieść ciasto. Następnie ponownie tworzymy z niego Kolobok, kładziemy go na dnie pojemnika, przykrywamy ręcznikiem i wkładamy do ciepła przez ten sam czas (półtorej godziny). Po upływie określonego czasu ciasto będzie całkowicie gotowe do użycia. Pozostaje tylko podzielić go na koloboki (rozmiar może być dowolny), które należy rozwałkować, uformować z nich łodzie i wypełnić nadzieniem. Chaczapuri z tego ciasta piecze się przez 15-20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

pyszne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy