kruche ciasta z kwaśną śmietaną

proste i jednocześnie godne ciasto! Spróbuj! Kruche ciasta z kwaśną śmietaną to idealne połączenie w jednym cieście. Większość gospodyń domowych lubi proste, błyskawiczne przysmaki, kiedy nie trzeba stać godzinami przy kuchence i wyczarowywać ciasta. Ten przepis należy do kategorii takich potraw. Wszystko jest tak proste i szybkie, jak to możliwe, a co najważniejsze - bardzo smaczne. Do gotowania potrzebujesz gotowych ciast piaskowych i kilku dostępnych składników do kremu. Gotowy wynik przekroczy wszelkie oczekiwania!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 69 % 40 g
304 kcal
IG: 5 / 65 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h

1. Przygotuj krem. Aby to zrobić, włóż śmietanę do miski, wlej cukier. Ubij składniki mikserem przy minimalnej mocy. Na tym etapie kremowi można nadać pożądany smak. Alternatywnie dodaj skórkę waniliową, cytrynową lub pomarańczową. Ale to jest opcjonalne. Klasyczna wersja to po prostu śmietana.

2. Gotowe ciasta piaskowe należy nadać pożądany kształt. Jeśli ciasto jest okrągłe, pokrój ciasta za pomocą pierścienia do gotowania. Możesz to również zrobić, dołączając talerz o pożądanej średnicy do ciasta, a następnie przycinając ostrym nożem wzdłuż krawędzi. Najlepszą opcją są oczywiście gotowe ciasta o pożądanym kształcie i odpowiedniej średnicy.

3. Pokrywamy kruche ciasta grubą warstwą śmietany. Zbieramy ciasto na podłożu, a już po podaniu przenosimy je na piękny stojak na ciasto.

4. Układamy orzeszki ziemne na blasze do pieczenia, suszymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Następnie ochłodź na ręczniku. Obierz orzeszki ziemne z łuski,a następnie posiekaj blenderem. Orzeszki ziemne można również posiekać ostrym nożem, ale ta procedura jest żmudna i potrwa znacznie dłużej. Jeśli orzeszki ziemne są już prażone i obrane, czas jest podwójnie oszczędzany.

5. Posyp więc powierzchnię ciasta posiekanymi orzeszkami ziemnymi i wyślij do lodówki na 10 godzin. W tym czasie ciastka nasiąkną, staną się bardziej miękkie i delikatne. Po upływie określonego czasu przenosimy ciasto z podłoża na stojak na ciasto i podajemy.

miłej herbaty i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciastka piaskowe - 318   kcal/100g

Podobne przepisy