Sałatka Roquefort

przygotuj lekką sałatkę ze zdrowych składników! Sałatka z serem Roquefort szczególnie spodoba się płci pięknej. Nawet jego wygląd kusi wyrafinowaniem i wdziękiem. Do gotowania potrzebujesz cykorii lisów. Przepis wykorzystuje czerwoną i białą cykorię, ale można wziąć jeden rodzaj. Sałatka jest doprawiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i kroplą oleju! Ser Roquefort dodaje uroku potrawie. Zapach pochodzący z Roquefort to złożony bukiet, którego podstawą są zapachy mleka owczego i wapiennej groty.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 20 % 5 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ta sałatka to magazyn witamin! Pyszny, lekki, chrupiący i świeży doskonale uzupełni rodzinne menu. Wszyscy wiedzą, że cykoria jest bogata w potas, który jest niezbędny dla zdrowia serca, a magnez pomaga zwalczać tachykardię i inne choroby serca. Witaminy z grupy B, które są częścią cykorii, mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Poprawiają nastrój, dodają siły, energetyzują i witają. W razie potrzeby orzechy włoskie można wstępnie wysuszyć w piekarniku. Lepiej wybrać soczystą i dojrzałą gruszkę, odmiany średnie lub późne. Dobrze, jeśli to słodki owoc.

Zacznijmy więc przygotowywać lekką sałatkę witaminową.

1. Umyj głowy cykorii, podziel liście. Włóż je do miski, zalej lodowatą wodą. Zostawiamy na około 10 minut, po czym spuszczamy wodę i układamy liście na ręczniku papierowym, aby nadmiar wilgoci zniknął.

2. Gruszkę myjemy, obieramy. Usuń łodygę, Wytnij rdzeń nasionami. Pokrój owoce na cienkie talerze.

3. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Ser Roquefort łamiemy na kawałki. Obrane orzechy włoskie grubo siekamy nożem.

4. Liście cykorii ostrożnie układamy na półmisku. Tutaj układamy plasterki gruszki i kawałki sera. Wlej wszystkie składniki sokiem z cytryny. Posyp orzechami włoskimi i dopraw czarnym pieprzem.

sałatkę podajemy na stole natychmiast po ugotowaniu.

jedz dla zdrowia! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Ser "Roquefort" - 352   kcal/100g

Podobne przepisy