skład / składniki
metoda gotowania
ta sałatka to magazyn witamin! Pyszny, lekki, chrupiący i świeży doskonale uzupełni rodzinne menu. Wszyscy wiedzą, że cykoria jest bogata w potas, który jest niezbędny dla zdrowia serca, a magnez pomaga zwalczać tachykardię i inne choroby serca. Witaminy z grupy B, które są częścią cykorii, mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Poprawiają nastrój, dodają siły, energetyzują i witają. W razie potrzeby orzechy włoskie można wstępnie wysuszyć w piekarniku. Lepiej wybrać soczystą i dojrzałą gruszkę, odmiany średnie lub późne. Dobrze, jeśli to słodki owoc.
Zacznijmy więc przygotowywać lekką sałatkę witaminową.
1. Umyj głowy cykorii, podziel liście. Włóż je do miski, zalej lodowatą wodą. Zostawiamy na około 10 minut, po czym spuszczamy wodę i układamy liście na ręczniku papierowym, aby nadmiar wilgoci zniknął.
2. Gruszkę myjemy, obieramy. Usuń łodygę, Wytnij rdzeń nasionami. Pokrój owoce na cienkie talerze.
3. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Ser Roquefort łamiemy na kawałki. Obrane orzechy włoskie grubo siekamy nożem.
4. Liście cykorii ostrożnie układamy na półmisku. Tutaj układamy plasterki gruszki i kawałki sera. Wlej wszystkie składniki sokiem z cytryny. Posyp orzechami włoskimi i dopraw czarnym pieprzem.
sałatkę podajemy na stole natychmiast po ugotowaniu.
jedz dla zdrowia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cykoria - 21 kcal/100g
- Ser "Roquefort" - 352 kcal/100g