Sakura mochi
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Liście i kwiaty wiśni wkładamy do pojemnika z wodą, odstawiamy na godzinę, aby usunąć nadmiar soli.
2. Wlej cukier do gorącej przegotowanej wody, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, dodaj barwnik spożywczy.
3. Wlej mąkę ryżową do pojemnika z powstałym syropem, dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą, pozostaw na dwie godziny.
4. Gdy tylko mąka ryżowa wchłonie wodę, masa stanie się podobna do ciasta, uformujemy z niej małe cienkie ciasta.
5. Do każdego ciasta rozprowadzamy trochę pasty fasolowej (około 15 gramów) , zwijamy w zgrabną kopertę.
zawiń każdą kopertę mochi w liść wiśni, udekoruj kwiatem wiśni według uznania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Sakura - 60 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g