Sakura mochi

Dołącz do kolorowej kuchni japońskiej! Zaskocz swoich krewnych! Sakura mochi-delikatny japoński deser z nadzieniem fasolowym spodoba się smakoszom. Mochi są przygotowywane ze specjalnego rodzaju mąki ryżowej, różni się od zwykłej pszenicy, ciasto jest bardzo lepkie. Możesz kupić taką mąkę w wyspecjalizowanych sklepach przez Internet.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 43 g
136 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Liście i kwiaty wiśni wkładamy do pojemnika z wodą, odstawiamy na godzinę, aby usunąć nadmiar soli.

2. Wlej cukier do gorącej przegotowanej wody, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, dodaj barwnik spożywczy.

3. Wlej mąkę ryżową do pojemnika z powstałym syropem, dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą, pozostaw na dwie godziny.

4. Gdy tylko mąka ryżowa wchłonie wodę, masa stanie się podobna do ciasta, uformujemy z niej małe cienkie ciasta.

5. Do każdego ciasta rozprowadzamy trochę pasty fasolowej (około 15 gramów) , zwijamy w zgrabną kopertę.

zawiń każdą kopertę mochi w liść wiśni, udekoruj kwiatem wiśni według uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Sakura - 60   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy