ciasto na smalcu
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej ciepłą wodę do miski, wlej drożdże i cukier, pozostaw na 10 minut.
2. W międzyczasie rozpuść smalec w kuchence mikrofalowej, lekko podgrzej kefir.
3. Połącz stopiony smalec z ciepłym kefirem i mieszanką drożdży, dodaj sól i mąkę.
4. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, włożyć do miski, przykryć, pozostawić na 45 minut.
5. Po określonym czasie zagniatamy ciasto, pozwalamy mu ponownie podejść, zajmie to trochę mniej czasu, około 20 minut.
na tym etapie możesz zacząć robić ciasto, placki, bajgle i inne pyszne.
pyszne wypieki dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Smalec - 930 kcal/100g