ciasto na smalcu

sekret miękkiego i nieświeżego ciasta w odpowiednim cieście. Ciasto na smalcu okazuje się niezwykle bujne, dobrze pasuje, bardzo przyjemnie się z nim pracuje, jest plastyczne, nie przykleja się do rąk. Mały sekret polega na tym, że taki test musi mieć czas na sprawdzenie dwa razy.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 41 g
243 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej ciepłą wodę do miski, wlej drożdże i cukier, pozostaw na 10 minut.

2. W międzyczasie rozpuść smalec w kuchence mikrofalowej, lekko podgrzej kefir.

3. Połącz stopiony smalec z ciepłym kefirem i mieszanką drożdży, dodaj sól i mąkę.

4. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, włożyć do miski, przykryć, pozostawić na 45 minut.

5. Po określonym czasie zagniatamy ciasto, pozwalamy mu ponownie podejść, zajmie to trochę mniej czasu, około 20 minut.

na tym etapie możesz zacząć robić ciasto, placki, bajgle i inne pyszne.

pyszne wypieki dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Smalec - 930   kcal/100g

Podobne przepisy