Sałatka z orzechów brazylijskich

wykwintna sałatka! Gotuj i traktuj swoich krewnych! Sałatka z orzechami brazylijskimi jest lekka i jednocześnie sycąca. Orzechy są smażone na suchej patelni lub w piekarniku przed dodaniem do sałatki. Osobliwością orzechów brazylijskich jest to, że mają tendencję do gotowania i ciemnienia już na talerzu, więc lepiej ich nie smażyć niż rozgotować.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 44 % 8 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1.& amp;nbsp; kalafior umyć, pokroić w różyczki, włożyć do miski, posypać papryką, kurkumą i cynamonem, posolić i dodać szczyptę pieprzu cayenne. Wlać kapustę z przyprawami stopionym olejem kokosowym, wymieszać, ułożyć na blasze do pieczenia, wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 30-40 minut. Każdy kwiatostan powinien stać się złoty i miękki.

2. Umyj liście szpinaku, pietruszkę i miętę, pozwól wodzie spłynąć.& nbsp; granat kroimy na kawałki, delikatnie wyciągamy ziarna. Orzechy brazylijskie obieramy, układamy na blasze do pieczenia, a także wysyłamy do piekarnika, suszymy w temperaturze 160 stopni przez& nbsp; 10 minut, a następnie grubo siekamy.

3. W dużej salaterce łączymy przygotowany kalafior z orzechami, ziołami i ziarnami granatu. Wyciskamy sok z cytryny, łączymy go z tahini, dodajemy sól i pieprz, lekko ubijamy trzepaczką, doprowadzamy do pożądanej konsystencji wodą. Sałatkę doprawiamy powstałym sosem i natychmiast podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Orzechy brazylijskie - 654   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy