Sałatka z hyzopem

Prosta i jednocześnie bardzo smaczna sałatka witaminowa. Sałatka z hyzopem spodoba się koneserom przypraw i ziół. Składniki sałatki są dość proste i niedrogie, dla większej ostrości można dodać chili wraz z nasionami. Hyzop ma lekko gorzki, pikantny smak, dzięki czemu sałatka jest wyjątkowa.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 24 % 6 g
155 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Arbuz obieramy ze skórki i nasion, bierzemy odpowiednią ilość miąższu, kroimy w kostkę.

2. Drobno posiekaj papryczkę chili nożem, w razie potrzeby możesz dodać trochę nasion.

3. Obierz cebulę, umyj, pokrój w cienkie plasterki.

4. Umyj wszystkie warzywa, osusz, pokrój arbitralnie.

5. Ubij śmietanę mikserem do uzyskania kremowej konsystencji, przerwij kremowy ser benderem, a następnie połącz obie masy, sól, pieprz, wymieszaj.

6. Na porcjowanym talerzu rozprowadzamy kilka łyżek kremowego dressingu, następnie arbuza z cebulą i chili, posypujemy octem jabłkowym, posypujemy pikantnymi ziołami: hyzopem, anyżem i portulaką. 

oto takie pyszne arcydzieło. Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Hyzop - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy