Sałatka z hyzopem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Arbuz obieramy ze skórki i nasion, bierzemy odpowiednią ilość miąższu, kroimy w kostkę.
2. Drobno posiekaj papryczkę chili nożem, w razie potrzeby możesz dodać trochę nasion.
3. Obierz cebulę, umyj, pokrój w cienkie plasterki.
4. Umyj wszystkie warzywa, osusz, pokrój arbitralnie.
5. Ubij śmietanę mikserem do uzyskania kremowej konsystencji, przerwij kremowy ser benderem, a następnie połącz obie masy, sól, pieprz, wymieszaj.
6. Na porcjowanym talerzu rozprowadzamy kilka łyżek kremowego dressingu, następnie arbuza z cebulą i chili, posypujemy octem jabłkowym, posypujemy pikantnymi ziołami: hyzopem, anyżem i portulaką. 
oto takie pyszne arcydzieło. Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Hyzop - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g