skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mąkę i semolinę do miski, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, goździki, wlej koniak i oliwę z oliwek, wymieszaj. Dodaj sodę do soku pomarańczowego, wymieszaj, wlej do pozostałych składników, zagniataj ciasto. Ciasto nie jest szczególnie elastyczne, ale możesz z nim pracować.
2. Z ciasta formujemy ciasteczka o lekko podłużnym kształcie, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
3. Wlej cukier do rondla, wlej wodę, dodaj miód, Wyślij do ognia, pozwól składnikom całkowicie się stopić, gotuj powstały syrop przez 2-3 minuty.
4. Gdy gotowe ciasteczka trochę ostygną, rozprowadzamy je partiami w gorącym syropie, trzymamy przez minutę i za pomocą łyżki cedzakowej przenosimy na ręcznik papierowy. W ten sposób nasycamy wszystkie ciasteczka syropem miodowym.
5. Następnie serwujemy przysmak na talerzu, posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g