ciasto na mleko w proszku na pieczone placki

najdelikatniejsze ciasto drożdżowe, lekkie jak puch! Z takiego ciasta możesz gotować ciasta w piekarniku, zarówno ze słodkim, jak i solonym nadzieniem. W przypadku słodkich ciast możesz dodać trochę cukru do ciasta. Od pieczenia, z tego ciasta, wszyscy bliscy będą zachwyceni!
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 41 g
236 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 30 min

1. Lekko podgrzej wodę i wlej ją do miski, dodaj do niej wszystkie suche składniki i dodaj trochę przesianej mąki, gęstość ciasta powinna być jak na naleśnikach. Pozostaw na kwadrans w cieple, w tym czasie drożdże zaczynają działać, a na powierzchni ciasta pojawiają się bąbelki.
2. Teraz stopniowo dodajemy więcej mąki, sami dostosowujemy ilość, aby ciasto nie było bardzo płynne, ale nie strome. Rozpuść masło i włóż do ciasta. Teraz wszystko dobrze zagniatamy.
3. Naczynie przykryte ręcznikiem zostawiamy w cieple, gdzie nie ma przeciągów. Gdy ciasto rośnie, ugniatamy je, powtarzamy 2-3 razy. Następnie ciasto jest gotowe i możesz rozpocząć gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy