ciasto na mleko w proszku na pieczone placki
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Lekko podgrzej wodę i wlej ją do miski, dodaj do niej wszystkie suche składniki i dodaj trochę przesianej mąki, gęstość ciasta powinna być jak na naleśnikach. Pozostaw na kwadrans w cieple, w tym czasie drożdże zaczynają działać, a na powierzchni ciasta pojawiają się bąbelki.
2. Teraz stopniowo dodajemy więcej mąki, sami dostosowujemy ilość, aby ciasto nie było bardzo płynne, ale nie strome. Rozpuść masło i włóż do ciasta. Teraz wszystko dobrze zagniatamy.
3. Naczynie przykryte ręcznikiem zostawiamy w cieple, gdzie nie ma przeciągów. Gdy ciasto rośnie, ugniatamy je, powtarzamy 2-3 razy. Następnie ciasto jest gotowe i możesz rozpocząć gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g