okruchy ziemniaków w kuchence mikrofalowej

Naucz się gotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej! To danie pomogło mi więcej niż raz, gdy goście są w drodze i trzeba szybko wymyślić smakołyk. Kruszone ziemniaki z nadzieniem to bardzo smaczna wersja gorącej przekąski, polecam spróbować!
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 20 % 7 g
215 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Umyj ziemniaki, osusz je, włóż do celofanowej torby, zawiąż w supeł. Na obwodzie torby wykonujemy nakłucia igłą lub wykałaczką, aby uwolnić powietrze. Pakowane ziemniaki wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 15 minut (przy pełnej mocy).

2. Wyjmij gotowe ziemniaki z kuchenki mikrofalowej, pokrój każdą bulwę na pół. Za pomocą łyżki stołowej usuwamy miąższ ziemniaczany, tworząc w ten sposób łódki ziemniaczane.

3. Miąższ ziemniaczany zagniatamy widelcem, dodajemy wcześniej starty ser (zostawiamy trochę sera) i pokrojoną w kostkę szynkę, solimy do smaku i mieszamy nadzienie.

4. Przygotowane łodzie wypełniamy nadzieniem i posypujemy pozostałym serem. Wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 5 minut przy mocy 800 W.

5. Umyj zieloną cebulę, osusz, drobno posiekaj nożem. Posyp gotowe ziemniaki cebulą i natychmiast podawaj.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy