skład / składniki
metoda gotowania
warto zauważyć, że ciasto twarogowe najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem.
1. Masło (koniecznie zimne) siekamy nożem lub trzema na tarce.
2. Połącz masło z twarogiem, wlej cukier, sól. Za pomocą miksera wymieszaj składniki, użyj minimalnej prędkości. W rezultacie otrzymujemy delikatną masę przypominającą krem twarogowy.
3. Przesiej mąkę i włóż Części do masy twarogowej. Ugniataj natychmiast w misce, a następnie odkurz powierzchnię roboczą mąką i kontynuuj ugniatanie ciasta na płaskiej powierzchni. Ciasto powinno być bardzo miękkie i giętkie, ogólnie rzecz biorąc, praca z nim jest bardzo przyjemna!
4. Ciasto dzielimy na dwie części, pakujemy osobno każdą z nich i wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc). W tym czasie ciasto stanie się twardsze, więc przed rozwałkowaniem należy je lekko ugniatać (należy je rozwałkować na grubość 2-3 mm).
smacznych strudli, gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g