ciasto z twarogiem na strudel

cudownie pyszne ciasto strudla! Spróbuj! Gotuję ten przepis od dawna-moja rodzina po prostu uwielbia strudel z takiego ciasta, ponieważ okazuje się delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach. A cały sekret tkwi w twarogu! Ciasto twarogowe jest bardzo plastyczne-łatwe w obróbce, a smak jest po prostu wspaniały! Powinieneś spróbować!
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 50 % 31 g
343 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

warto zauważyć, że ciasto twarogowe najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem.

1. Masło (koniecznie zimne) siekamy nożem lub trzema na tarce.

2. Połącz masło z twarogiem, wlej cukier, sól. Za pomocą miksera wymieszaj składniki, użyj minimalnej prędkości. W rezultacie otrzymujemy delikatną masę przypominającą krem twarogowy.

3. Przesiej mąkę i włóż Części do masy twarogowej. Ugniataj natychmiast w misce, a następnie odkurz powierzchnię roboczą mąką i kontynuuj ugniatanie ciasta na płaskiej powierzchni. Ciasto powinno być bardzo miękkie i giętkie, ogólnie rzecz biorąc, praca z nim jest bardzo przyjemna!

4. Ciasto dzielimy na dwie części, pakujemy osobno każdą z nich i wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc). W tym czasie ciasto stanie się twardsze, więc przed rozwałkowaniem należy je lekko ugniatać (należy je rozwałkować na grubość 2-3 mm).

smacznych strudli, gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy