skład / składniki
metoda gotowania
1. Tagliatelle gotujemy zgodnie z Instrukcją w osolonej wodzie do stanu "al dente" (gdy na zewnątrz są prawie gotowe i już miękkie, a wewnątrz zachowana jest pewna sztywność). Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka, a gdy woda spłynie, lekko smarujemy oliwą z oliwek.
2. Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż orzeszki piniowe bez dodawania oleju. Ciepło jest silne. Orzechy powinny stać się złotymi bokami.
3. Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki.
4. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
5. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, włóż do niej mięso i smaż przez 2 minuty.
6. Dodaj cebulę do mięsa, smaż przez kolejne 4-5 minut.
7. Umieść groszek i liście mięty na patelni, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez minutę.
8. Napełnij zawartość patelni śmietaną i wodą i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz ogrzewanie, gotuj wszystkie 2 minuty. Sól, pieprz.
9. Rozłóż tagliatelle, wymieszaj, ogrzej przez 1,5-2 minuty.
10. Gotowe danie podajemy do stołu, posypując orzechami i dekorując gałązką mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g