skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę żytnią do pojemnika. Oddzielnie przesiać białą mąkę. Bierzemy część białej mąki (pół szklanki) na ciasto, a resztę dodajemy do mąki żytniej.
gotowanie ciasta. Dodaj cukier, melasę, mąkę i żywe drożdże do ciepłej wody (trzy czwarte szklanki). Wymieszaj i umieść w pobliżu baterii lub w innym ciepłym miejscu.
aż ciasto wyrośnie, włóż sól do mąki żytniej i wszystko wymieszaj. Gdy ciasto będzie gotowe, wlej je do pojemnika z mąką i solą. Dodaj olej i pozostałą wodę i zagniataj ciasto (co najmniej 20 minut), od czasu do czasu uderzając o stół.
po uzyskaniu jednorodnej grudki konieczne jest, przykrycie szmatką, umieszczenie ciasta w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie zagnieść i włożyć do formy. Zanim zaczniesz piec chleb, powinieneś poczekać, aż ciasto ponownie wyrośnie.
miłego gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Melasa - 296 kcal/100g