ciasto na chleb żytni

a co z domowym chlebem żytnim? Niesamowity przepis! . Do niedawna w 99% przypadków w domu wypiekano biały chleb. Ale po tym, jak natknęliśmy się na ten przepis, chleb żytni jest teraz przygotowywany kilka razy w tygodniu. Cóż, bardzo smaczne!
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 85 % 41 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

przesiej mąkę żytnią do pojemnika. Oddzielnie przesiać białą mąkę. Bierzemy część białej mąki (pół szklanki) na ciasto, a resztę dodajemy do mąki żytniej.

gotowanie ciasta. Dodaj cukier, melasę, mąkę i żywe drożdże do ciepłej wody (trzy czwarte szklanki). Wymieszaj i umieść w pobliżu baterii lub w innym ciepłym miejscu.

aż ciasto wyrośnie, włóż sól do mąki żytniej i wszystko wymieszaj. Gdy ciasto będzie gotowe, wlej je do pojemnika z mąką i solą. Dodaj olej i pozostałą wodę i zagniataj ciasto (co najmniej 20 minut), od czasu do czasu uderzając o stół.

po uzyskaniu jednorodnej grudki konieczne jest, przykrycie szmatką, umieszczenie ciasta w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie zagnieść i włożyć do formy. Zanim zaczniesz piec chleb, powinieneś poczekać, aż ciasto ponownie wyrośnie.

miłego gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Melasa - 296   kcal/100g

Podobne przepisy