ciasto drożdżowe na chleb
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
na początek rozpuszczamy suche drożdże w ciepłej wodzie i łączymy je z pozostałą wodą i solą. Używamy od razu. Po przesianiu mąki wlej rozpuszczone drożdże do zagłębienia w mące. Za pomocą łyżki dobrze zagnieść ciasto. W tym procesie stosujemy ruchy w kółko, ugniatając ciasto od krawędzi.
gdy ciasto zamieni się w jednorodną bryłę, ugniataj je rękami, aż stanie się miękkie i elastyczne. Mąka nie jest używana w procesie. Następnie należy nasmarować Pojemnik niewielką ilością oleju, ułożyć ciasto i przykryć, umieścić w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
po wyrośnięciu, podwojeniu, używamy ciasta do przygotowania pysznego chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g