ciasto drożdżowe na chleb

Ach, ten chlebek! Co za cud! Przepis jest po prostu niezrównany! Niedawno zalecono wypróbowanie nowego przepisu na ciasto. Wyszło bardzo dobrze. W każdym razie chleb zrobiony na tym cieście, moje domowe & quot; odważyły się & quot; w ciągu kilku godzin.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 39 g
190 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

na początek rozpuszczamy suche drożdże w ciepłej wodzie i łączymy je z pozostałą wodą i solą. Używamy od razu. Po przesianiu mąki wlej rozpuszczone drożdże do zagłębienia w mące. Za pomocą łyżki dobrze zagnieść ciasto. W tym procesie stosujemy ruchy w kółko, ugniatając ciasto od krawędzi.

gdy ciasto zamieni się w jednorodną bryłę, ugniataj je rękami, aż stanie się miękkie i elastyczne. Mąka nie jest używana w procesie. Następnie należy nasmarować Pojemnik niewielką ilością oleju, ułożyć ciasto i przykryć, umieścić w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

po wyrośnięciu, podwojeniu, używamy ciasta do przygotowania pysznego chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy