makaron udon z wołowiną w sosie teriyaki

Przygotuj niesamowicie pyszne danie z sosem teriyaki! Proste i szybkie! Wspaniały i prosty przepis na domowy sos teriyaki. Pozwól mu użyć bardziej przystępnych składników, smakuje bardzo dobrze i nie jest gorszy niż opcje sklepowe. Możesz użyć tego sosu nie tylko w tym naczyniu, ale w dowolnym miejscu, na przykład marynować w nim mięso. Danie według tego przepisu okazuje się obfite, niesamowicie smaczne i pachnące. Gotuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 65 % 28 g
177 kcal
IG: 39 / 50 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

gotowanie sosu teriyaki:

1. Rozgrzej mały rondel na średnim ogniu, wlej do niego sos sojowy.
2. Dodaj suszony imbir i czosnek.
3. Wlać cukier trzcinowy, wlać olej roślinny i miód.
4. Wlej ocet ryżowy.
5. Podgrzej mieszaninę przez 5-6 minut (nie doprowadzaj do wrzenia).
6. Rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie i wlać cienkim strumieniem do rondla, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zgęstnieje, sos jest gotowy. Posmakuj gotowego sosu i w razie potrzeby dodaj cukier.

teraz kolejny etap gotowania tego dania:

1. Pokrój wołowinę na cienkie kawałki.
2. Obierz paprykę z nasion i pokrój w cienkie plasterki.
3. Pory należy pokroić w kółka.
4. Ugotuj makaron udon w osolonej wodzie. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 4-5 minut, a następnie włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą.
5. Podgrzej patelnię wok z oliwą z oliwek, włóż do niej wołowinę i smaż, ciągle mieszając, przez 3 minuty (ciepło jest silne).
6. Dodaj paprykę, smaż wszystko razem, mieszając przez pół minuty.
7. Połóż pory, smaż przez kolejne pół minuty.
8. Włóż makaron, napełnij wszystko sosem teriyaki, wymieszaj i gotuj na kuchence przez kolejną 1 minutę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy