skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie sosu teriyaki:
1. Rozgrzej mały rondel na średnim ogniu, wlej do niego sos sojowy.
2. Dodaj suszony imbir i czosnek.
3. Wlać cukier trzcinowy, wlać olej roślinny i miód.
4. Wlej ocet ryżowy.
5. Podgrzej mieszaninę przez 5-6 minut (nie doprowadzaj do wrzenia).
6. Rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie i wlać cienkim strumieniem do rondla, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zgęstnieje, sos jest gotowy. Posmakuj gotowego sosu i w razie potrzeby dodaj cukier.
teraz kolejny etap gotowania tego dania:
1. Pokrój wołowinę na cienkie kawałki.
2. Obierz paprykę z nasion i pokrój w cienkie plasterki.
3. Pory należy pokroić w kółka.
4. Ugotuj makaron udon w osolonej wodzie. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez 4-5 minut, a następnie włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą.
5. Podgrzej patelnię wok z oliwą z oliwek, włóż do niej wołowinę i smaż, ciągle mieszając, przez 3 minuty (ciepło jest silne).
6. Dodaj paprykę, smaż wszystko razem, mieszając przez pół minuty.
7. Połóż pory, smaż przez kolejne pół minuty.
8. Włóż makaron, napełnij wszystko sosem teriyaki, wymieszaj i gotuj na kuchence przez kolejną 1 minutę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g