ciasto przaśne

idealne przaśne ciasto pasztecikowe-miękkie i łatwe do opanowania! Bardzo podoba mi się ta wersja ciasta, ponieważ wychodzi miękka i posłuszna, w ogóle się nie klei. Ciasta z niego pieczone są pyszne. A przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a co najważniejsze, z minimum składników - budżet!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 47 g
292 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

1. Przygotuj powierzchnię roboczą, a następnie przesiej na nią mąkę (w zależności od jakości mąki może być potrzebna nieco więcej lub odwrotnie - mniej, więc warto użyć jej nie całej na raz).

2. Na środku wzgórza mąki zrób wgłębienie, dodaj tam olej roślinny i sól, wlej wodę.

3. Zagnieść ciasto-niezbyt strome, miękkie, o konsystencji jak na pierogi.

4. Uformuj ciasto w Kolobok, włóż do miski, przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na 25 minut w temperaturze pokojowej.

5. Czas minął - teraz musisz ponownie zagnieść ciasto. W rezultacie powinien być jednolity i gładki.

to wszystko-ciasto jest gotowe i możesz wyjąć i ugotować z niego zamierzone wypieki.

udane eksperymenty kulinarne dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy