ciasto przaśne
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj powierzchnię roboczą, a następnie przesiej na nią mąkę (w zależności od jakości mąki może być potrzebna nieco więcej lub odwrotnie - mniej, więc warto użyć jej nie całej na raz).
2. Na środku wzgórza mąki zrób wgłębienie, dodaj tam olej roślinny i sól, wlej wodę.
3. Zagnieść ciasto-niezbyt strome, miękkie, o konsystencji jak na pierogi.
4. Uformuj ciasto w Kolobok, włóż do miski, przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na 25 minut w temperaturze pokojowej.
5. Czas minął - teraz musisz ponownie zagnieść ciasto. W rezultacie powinien być jednolity i gładki.
to wszystko-ciasto jest gotowe i możesz wyjąć i ugotować z niego zamierzone wypieki.
udane eksperymenty kulinarne dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g