ciasto drożdżowe na wodę i olej roślinny

Proste ciasto drożdżowe! Okazuje się wszystkim! Gotuj i Ty! Głównym sekretem tego przepisu są świeże produkty. Reszta okazuje się wszystkim-chociaż pogoda zawiodła, chociaż nastrój nie jest dobry, chociaż ręce nie są potrzebne i tak dalej. Z tym ciastem każdy otrzyma przewiewne pyszne ciasta!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 77 % 48 g
267 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż drożdże i cukier do miski na ciasto. Cukier można wziąć zarówno brązowy, jak i biały, który lubisz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij drożdże i cukier ciepłą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj wodę, cukier i drożdże, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej trochę mąki z odmierzonej ilości do miski i zamieszaj. Ciasto powinno być gęste jak ciasto na naleśniki. Przykryj ciasto i podgrzej na 30-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna spadać w centrum. Dodaj masło i sól do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Porcjami przesiej mąkę do ciasta i zagniataj ciasto. Najpierw w misce, a potem na stole.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto jest miękkie i gładkie, włóż je z powrotem do miski i przykryj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw ciasto w cieple na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy ciasto się pojawi, należy je ugniatać - i możesz zacząć rzeźbić ciasta.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy