Sałatka z wędzoną rybą po serbsku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
marchewki pokroić w plasterki i blanszować przez 1 minutę we wrzącej wodzie, schłodzić. Ziemniaki kroimy w kostkę, pomidory w plastry, cebulę w półpierścienie, ryby rozkładamy na talerze.
"Chip" tej sałatki jest w sosie. Dla niej bierzemy 70 g oleju roślinnego (mam mieszankę oliwy i słonecznika), posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
wszystko wymieszaj, dopraw sałatkę, pozwól jej trochę zaparzyć i-smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Terpug - 102 kcal/100g