ciasto ziemniaczane z krakersami i orzechami włoskimi
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na nasze ciasto. Przełóż krakersy przez maszynę do mięsa lub posiekaj w dowolny dogodny sposób.
Krok 2:
Wymieszaj cukier i kakao, dodaj tutaj cukier waniliowy, w międzyczasie włóż mleko do pieca i zagotuj.
Krok 3:
Masło
Krok 4:
Do wrzącego mleka dodaj cukier z kakao i masło. Mieszając, gotuj, aż cukier się rozpuści.(w przeciwnym razie będzie chrupać na zębach) Trochę ostudzić.
Krok 5:
Stopniowo wlewaj powstałą masę do naszych bułek tartych. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki.
Krok 6:
Powstałe kulki &039;zwiń&039; w kakao (zwijam w Nesquik). połóż na talerzu i wyślij do lodówki. Nasze ziemniaki są gotowe! Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
możesz również dodać orzechy do tego przepisu, moje domowe nie lubią, więc jemy w ten sposób )
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g