ciasto do pizzy autorstwa Wolfganga Pucka

cudownie pyszne ciasto do pizzy od słynnego szefa kuchni! Wolfgang Puck to światowej sławy szef kuchni, właściciel sieci restauracji. To on kieruje przygotowaniami do corocznego bankietu, który odbywa się po ceremonii wręczenia Oscarów. Ten przepis na ciasto do pizzy Wolfgang Puck wykorzystuje do przygotowania charakterystycznego Dania swojej restauracji Spago. Wiele razy próbowałem zrobić ciasto na pizzę i za każdym razem coś mi nie odpowiadało: to trudne, to źle pasuje, to nie smakuje tak samo. Z tego przepisu jestem po prostu zachwycony: delikatne, puszyste, zwiewne ciasto zachowuje się świetnie w gotowaniu, Pizza okazuje się bardzo smaczna: miękka w środku z chrupiącą skórką. Jedyne, czego nie brałem pod uwagę, to to, że będzie tak dobrze pasować do piekarnika i zrobiłem grube ciasta, następnym razem musisz je rozwałkować. Ale dla miłośników grubej pizzy-to jest właśnie to.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 80 % 43 g
238 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże do miski, dodaj miód. Podgrzej wodę do 40-42 stopni. Nie więcej, aby drożdże nie umarły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 1/3 szklanki ciepłej wody do miski z drożdżami, wymieszaj. Ciasto natychmiast zacznie bulgotać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do miski miksera, dodaj sól. Zacznij mieszać dyszą do ciasta z małą prędkością.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej oliwę z oliwek, nie przestając mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pozostałą ciepłą wodę cienkim strumieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i pozostanie w tyle za ścianami. Zajmie to około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp stół mąką, połóż na wpół ugotowane ciasto i ugniataj rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dużą miskę posyp mąką, ułóż kulkę ciasta, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie można już włączyć piekarnik o 250 stopni, aby odpowiednio się rozgrzał.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 2 lub 4 równe porcje (w zależności od pożądanej wielkości pizzy). Podzieliłam na pół, zrobiłam 2 grube pizze o średnicy 24 cm. każdy kawałek zagnieść jeszcze przez kilka minut, nadając mu kształt kuli. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut do korekty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto lekko posyp mąką, spłaszcz kulkę i rozwałkuj wałkiem do żądanej grubości. Następnie przenieś na kamień do pizzy lub specjalną blachę do pieczenia z otworami (możesz również na zwykłej blasze do pieczenia), rozciągnij ręce do pożądanego rozmiaru i uformuj niskie boki. Posmaruj powierzchnię podstawy odrobiną oliwy z oliwek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie na podstawie pizzy. Wziąłem sos pomidorowy, salami,cebulę, mieszankę suchych ziół i sera. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasto się upiecze, a boki będą złociste.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój na gorąco w trójkąty. Podawaj natychmiast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy