ryba w sosie kinzmari

jedno z najjaśniejszych dań kuchni gruzińskiej w niepowtarzalnym sosie. Ryba w sosie kinzmari jest bardzo delikatna, smaczna.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h
oczyść rybę z podrobów i płetw, pokrój na kawałki.

grubo posiekaj kolendrę, posiekaj czosnek(lepiej nie naciskać przez zgniatacz).

wlej wodę do niskiego i szerokiego rondla, sól 2 łyżki.l sól. Kładziemy obraną cebulę, pieprz, lavrushkę, doprowadzamy do wrzenia i zanurzamy rybę w wodzie. Gotuj nie dłużej niż 5 minut.

gotową rybę wyjmujemy łyżką cedzakową, przenosimy do naczyń, gdzie będzie marynowana w sosie, posypujemy czosnkiem i ziołami. Kładziemy więcej kawałków na wierzchu i posypujemy ziołami.

odciągamy bulion, który powstał podczas gotowania, wrzucamy połowę (jeśli bulion ostygł, podgrzej), wlewamy ocet, wkładamy ostrą paprykę, jeśli to konieczne, solimy. Próbować. Jeśli czubek języka szczypie, wszystko jest w porządku. Konieczne jest dostosowanie ilości octu w zależności od siły.

napełnij rybę bulionem. Zamknij rybę pokrywką. A kiedy ostygnie, włóż do lodówki na 5 godzin. Lepiej zrobić rybę wieczorem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy