ryba w sosie kinzmari
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
oczyść rybę z podrobów i płetw, pokrój na kawałki.
grubo posiekaj kolendrę, posiekaj czosnek(lepiej nie naciskać przez zgniatacz).
wlej wodę do niskiego i szerokiego rondla, sól 2 łyżki.l sól. Kładziemy obraną cebulę, pieprz, lavrushkę, doprowadzamy do wrzenia i zanurzamy rybę w wodzie. Gotuj nie dłużej niż 5 minut.
gotową rybę wyjmujemy łyżką cedzakową, przenosimy do naczyń, gdzie będzie marynowana w sosie, posypujemy czosnkiem i ziołami. Kładziemy więcej kawałków na wierzchu i posypujemy ziołami.
odciągamy bulion, który powstał podczas gotowania, wrzucamy połowę (jeśli bulion ostygł, podgrzej), wlewamy ocet, wkładamy ostrą paprykę, jeśli to konieczne, solimy. Próbować. Jeśli czubek języka szczypie, wszystko jest w porządku. Konieczne jest dostosowanie ilości octu w zależności od siły.
napełnij rybę bulionem. Zamknij rybę pokrywką. A kiedy ostygnie, włóż do lodówki na 5 godzin. Lepiej zrobić rybę wieczorem.
grubo posiekaj kolendrę, posiekaj czosnek(lepiej nie naciskać przez zgniatacz).
wlej wodę do niskiego i szerokiego rondla, sól 2 łyżki.l sól. Kładziemy obraną cebulę, pieprz, lavrushkę, doprowadzamy do wrzenia i zanurzamy rybę w wodzie. Gotuj nie dłużej niż 5 minut.
gotową rybę wyjmujemy łyżką cedzakową, przenosimy do naczyń, gdzie będzie marynowana w sosie, posypujemy czosnkiem i ziołami. Kładziemy więcej kawałków na wierzchu i posypujemy ziołami.
odciągamy bulion, który powstał podczas gotowania, wrzucamy połowę (jeśli bulion ostygł, podgrzej), wlewamy ocet, wkładamy ostrą paprykę, jeśli to konieczne, solimy. Próbować. Jeśli czubek języka szczypie, wszystko jest w porządku. Konieczne jest dostosowanie ilości octu w zależności od siły.
napełnij rybę bulionem. Zamknij rybę pokrywką. A kiedy ostygnie, włóż do lodówki na 5 godzin. Lepiej zrobić rybę wieczorem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g