skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj zimne mleko, przegotowaną gorącą wodę + stopiony SL. olej. Włóż drożdże do ciepłej mieszanki, dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj ciasto. Ugniataj przez 10 minut. Następnie przykryj ciasto folią, pozwól mu rosnąć w ciepłym miejscu przez około godzinę.
gdy ciasto jest odpowiednie, podziel je na 12 części i uformuj bułki.
w szerokim rondlu zagotuj wodę i delikatnie wlej sodę....(Ostrożnie będzie silna reakcja) weź 1 bułkę i zanurz w lekko wrzącym roztworze na 5 sekund... wyjmując łyżkę cedzakową (spód łyżki cedzakowej wraz z bułką) osuszyć ręcznikiem papierowym.
"gotowane" bułki wkładamy do talerza z posypką, a następnie przenosimy na blachę do pieczenia pokrytą naoliwionym pergaminem, ostrym nożem wykonujemy nacięcia.
piec w piekarniku w t*- 180* 25 - 30 min.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g