wołowina duszona we własnym soku po gruzińsku

tradycyjne gruzińskie danie z duszoną wołowiną we własnym soku. Smacznie. Kolejny wspaniały przepis na gruzińską kuchnię. Chashushuli-wołowina z pomidorami we własnym soku. W tym przepisie najważniejsze jest, aby nie dodawać wody.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 19 % 4 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

pokrój mięso w duże kostki.
wlej olej roślinny do kotła, podgrzej go i ułóż kawałki mięsa, delikatnie obniżając je po ścianach.
dusić mięso, aż płyn całkowicie odparuje.
dodaj cebulę, trochę dusić i ułożyć pomidory z koncentratem pomidorowym, zmiażdżone blenderem.
dusić, aż sos zgęstnieje, 10 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Posolić. Wymieszać. Dusić przez 5 minut.
następnie dodaj drobno posiekane warzywa. Wymieszać.
po 3 minutach dodaj drobno posiekany czosnek, wszystko wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
przykryj kocioł pokrywką i odstaw na 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy