chleb cebulowy

delikatny i przewiewny chleb z pewnością stanie się ulubieńcem rodziny! Smacznie. Wspaniały zwiewny chleb cebulowy o nieopisanym zapachu smażonej cebuli.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 58 % 36 g
341 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
W 100 gramach ciepłego mleka rozpuść cukier i drożdże. Daj drożdżom mały kapelusz.
dodaj pozostałe ciepłe mleko, sól i 500 g mąki do drożdży. Zamiesić. Otrzymasz lepkie ciasto. Dodaj pozostałą mąkę. Mąka może uciec nieco mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki. Dlatego pozostałą mąkę należy dodawać w małych porcjach.
ostatecznie zagnieść ciasto.
dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj z ciastem.
przykryj miskę ciasta serwetką i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
z ciasta oderwij małe kawałki. Zrób małe cienkie ciasto z kawałka rękami. Posmaruj go roztopionym masłem.
zwinąć tortillę w rolkę, rozciągając ją nieco na długość i skręcając spiralnie.
posmaruj Bochenek roztopionym masłem.
Złóż powstałe spirale do kształtu, wlej resztę masła na wierzch i umieść chleb w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść chleb piec przez 45-50 minut.
połóż gotowy chleb na ruszcie, przykryj serwetką i pozostaw do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy