chleb cebulowy
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
W 100 gramach ciepłego mleka rozpuść cukier i drożdże. Daj drożdżom mały kapelusz.
dodaj pozostałe ciepłe mleko, sól i 500 g mąki do drożdży. Zamiesić. Otrzymasz lepkie ciasto. Dodaj pozostałą mąkę. Mąka może uciec nieco mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki. Dlatego pozostałą mąkę należy dodawać w małych porcjach.
ostatecznie zagnieść ciasto.
dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj z ciastem.
przykryj miskę ciasta serwetką i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
z ciasta oderwij małe kawałki. Zrób małe cienkie ciasto z kawałka rękami. Posmaruj go roztopionym masłem.
zwinąć tortillę w rolkę, rozciągając ją nieco na długość i skręcając spiralnie.
posmaruj Bochenek roztopionym masłem.
Złóż powstałe spirale do kształtu, wlej resztę masła na wierzch i umieść chleb w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść chleb piec przez 45-50 minut.
połóż gotowy chleb na ruszcie, przykryj serwetką i pozostaw do ostygnięcia.
dodaj pozostałe ciepłe mleko, sól i 500 g mąki do drożdży. Zamiesić. Otrzymasz lepkie ciasto. Dodaj pozostałą mąkę. Mąka może uciec nieco mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki. Dlatego pozostałą mąkę należy dodawać w małych porcjach.
ostatecznie zagnieść ciasto.
dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj z ciastem.
przykryj miskę ciasta serwetką i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
z ciasta oderwij małe kawałki. Zrób małe cienkie ciasto z kawałka rękami. Posmaruj go roztopionym masłem.
zwinąć tortillę w rolkę, rozciągając ją nieco na długość i skręcając spiralnie.
posmaruj Bochenek roztopionym masłem.
Złóż powstałe spirale do kształtu, wlej resztę masła na wierzch i umieść chleb w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść chleb piec przez 45-50 minut.
połóż gotowy chleb na ruszcie, przykryj serwetką i pozostaw do ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g