chleb złoty
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
przesiej 3 łyżki do miski. mąka (zostawiamy jedną szklankę), dodaj wszystko w kolejności, jak napisano, dobrze wymieszaj, a jeśli to konieczne, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, ciasto powinno być bardzo miękkie, nie ciasne(możesz lekko posmarować ręce olejem roślinnym podczas wyrabiania ciasta).Wkładamy w ciepłe miejsce, gdy ciasto jest odpowiednie ,wkładamy do natłuszczonej formy(gotowałem w kaczątku) i pozwalamy mu jeszcze podejść, wysyłamy do piekarnika w t* 180-190* 35-40 minut. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g