chleb złoty

apetyczny i zdrowy chleb zachwyci swoim świeżym smakiem. Chleb jest pyszny. Przygotowuje się bez problemów.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 80 % 41 g
214 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przesiej 3 łyżki do miski. mąka (zostawiamy jedną szklankę), dodaj wszystko w kolejności, jak napisano, dobrze wymieszaj, a jeśli to konieczne, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, ciasto powinno być bardzo miękkie, nie ciasne(możesz lekko posmarować ręce olejem roślinnym podczas wyrabiania ciasta).Wkładamy w ciepłe miejsce, gdy ciasto jest odpowiednie ,wkładamy do natłuszczonej formy(gotowałem w kaczątku) i pozwalamy mu jeszcze podejść, wysyłamy do piekarnika w t* 180-190* 35-40 minut. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy