skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wołowiną i piklem? Przepis jest bardzo prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wołowinę z kością lub po prostu miąższem. Należy pamiętać, że podczas gotowania mięso zmniejsza objętość i nieznacznie traci na wadze, więc weź wołowinę z marginesem, aby uzyskać co najmniej 300 g po ugotowaniu.
Krok 2:
Wstępnie ugotuj wołowinę we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Mięso schłodzić i pokroić w paski. Jeśli gotujesz mięso wieczorem, lepiej zostawić je w bulionie-w ten sposób zachowa soczystość. Bardzo ważne jest, aby wołowina była miękka. Zależy to od wybranej części tuszy i czasu gotowania. Jeśli możesz gotować mięso w szybkowarze - gotuj w nim.
Krok 3:
Ziemniaki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w taką samą kostkę jak ziemniaki.
Krok 5:
Pokrój pikle w kostkę lub, jeśli są to korniszony, takie jak moje ‒ w plasterki. Ogórki kiszone można zastąpić marynowanymi.
Krok 6:
Z groszku w puszkach spuść płyn. Osusz groszek. Ważne jest, aby groszek nie pozostawił płynu ze słoika, w przeciwnym razie sałatka okaże się wodnista.
Krok 7:
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą itp.
Krok 8:
W misce połącz gotowaną wołowinę, ziemniaki, ogórki, zielony groszek, jajka i zioła.
Krok 9:
Sól, pieprz, dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g