Sałatka z ogórka wołowego

bardzo satysfakcjonujące, odpowiednie zarówno na dni powszednie, jak i na święta! Sałatka z ogórka wołowego w składzie i smaku przypomina nieco nasz Radziecki Olivier. Ziemniaki, groszek, pikle, jajka... tylko zamiast gotowanej kiełbasy delikatna gotowana wołowina. Sałatka okazuje się po prostu niesamowita!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 33 % 7 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiną i piklem? Przepis jest bardzo prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wołowinę z kością lub po prostu miąższem. Należy pamiętać, że podczas gotowania mięso zmniejsza objętość i nieznacznie traci na wadze, więc weź wołowinę z marginesem, aby uzyskać co najmniej 300 g po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotuj wołowinę we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Mięso schłodzić i pokroić w paski. Jeśli gotujesz mięso wieczorem, lepiej zostawić je w bulionie-w ten sposób zachowa soczystość. Bardzo ważne jest, aby wołowina była miękka. Zależy to od wybranej części tuszy i czasu gotowania. Jeśli możesz gotować mięso w szybkowarze - gotuj w nim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w taką samą kostkę jak ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pikle w kostkę lub, jeśli są to korniszony, takie jak moje ‒ w plasterki. Ogórki kiszone można zastąpić marynowanymi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z groszku w puszkach spuść płyn. Osusz groszek. Ważne jest, aby groszek nie pozostawił płynu ze słoika, w przeciwnym razie sałatka okaże się wodnista.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz gotowaną wołowinę, ziemniaki, ogórki, zielony groszek, jajka i zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz, dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy