kiełbasa w cieście drożdżowym piesek
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
kefir + ras. lekko rozgrzej oleje.(podgrzałam w kuchence mikrofalowej) , dodać cukier, sól i saszetkę suchych drożdży) wymieszać, odstawić na chwilę podczas przesiewania mąki.. i zagniataj ciasto.(ciasto powinno być w dotyku jak płatek ucha). odstaw na 20-30 minut i możesz rzeźbić. Ciasto rozwałkować w wiązkę, pokroić na kawałki, rozwałkować, zawinąć kiełbaski. Z tego ciasta zrobiłam słodkie placki. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie, szybko przygotowywane z dostępnych produktów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g