popcorn w kuchence mikrofalowej

obfita i zabawna przekąska dla dzieci i dorosłych! Aromatyczny i chrupiący popcorn w kuchence mikrofalowej z ziaren kukurydzy w domu nie jest trudny do zrobienia. Możesz zrobić zarówno słony, jak i słodki deser.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 50 % 19 g
229 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić popcorn w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Będziemy potrzebować ziaren kukurydzy. Ziarna muszą być dobrze wysuszone. Możesz wziąć ziarna z gotowego opakowania, aby zrobić fabryczny popcorn, lub możesz sam wysuszyć ziarna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Naczynia nadające się do kuchenki mikrofalowej, włóż więcej pergamin. Przypominam, że w kuchenkach mikrofalowych w żadnym wypadku nie należy używać metalowych przedmiotów, a także naczyń z błyszczącym natryskiem i wzorem. Ale wszystkie rodzaje wyrobów szklanych, a także naczynia porcelanowe, papierowe i drewniane, nadają się do stosowania w kuchence mikrofalowej. Połóż ziarna kukurydzy na pergaminie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinnyrm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól. Jeśli gotujesz solony popcorn, oprócz soli możesz dodać inne suszone przyprawy: suszony koperek, paprykę, czosnek w proszku. Możesz także przygotować słodki popcorn-w tym przypadku nie trzeba dodawać soli, ale odpowiedni będzie cukier puder, cukier waniliowy i cynamon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynia z ziarnami pokrywką kuchenki mikrofalowej. Pamiętaj, aby przykryć pokrywką - w przeciwnym razie popcorn rozleje się po całym piecu. Gotuj z mocą 1000-2-3 minuty, z mocą 800-3-4 minuty, z mocą 600-5 minut. Gdy tylko trzaski ustaną, natychmiast wyłącz piekarnik, aby popcorn się nie przypalił. Ziarna, które nie pękły, można spróbować ponownie wykorzystać do przygotowania ppcornu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy