skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić popcorn w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Będziemy potrzebować ziaren kukurydzy. Ziarna muszą być dobrze wysuszone. Możesz wziąć ziarna z gotowego opakowania, aby zrobić fabryczny popcorn, lub możesz sam wysuszyć ziarna.
Krok 2:
Naczynia nadające się do kuchenki mikrofalowej, włóż więcej pergamin. Przypominam, że w kuchenkach mikrofalowych w żadnym wypadku nie należy używać metalowych przedmiotów, a także naczyń z błyszczącym natryskiem i wzorem. Ale wszystkie rodzaje wyrobów szklanych, a także naczynia porcelanowe, papierowe i drewniane, nadają się do stosowania w kuchence mikrofalowej. Połóż ziarna kukurydzy na pergaminie.
Krok 3:
Wlej olej roślinnyrm.
Krok 4:
Sól. Jeśli gotujesz solony popcorn, oprócz soli możesz dodać inne suszone przyprawy: suszony koperek, paprykę, czosnek w proszku. Możesz także przygotować słodki popcorn-w tym przypadku nie trzeba dodawać soli, ale odpowiedni będzie cukier puder, cukier waniliowy i cynamon.
Krok 5:
Przykryj naczynia z ziarnami pokrywką kuchenki mikrofalowej. Pamiętaj, aby przykryć pokrywką - w przeciwnym razie popcorn rozleje się po całym piecu. Gotuj z mocą 1000-2-3 minuty, z mocą 800-3-4 minuty, z mocą 600-5 minut. Gdy tylko trzaski ustaną, natychmiast wyłącz piekarnik, aby popcorn się nie przypalił. Ziarna, które nie pękły, można spróbować ponownie wykorzystać do przygotowania ppcornu.
Krok 6:
Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g