przaśne ciasto kefirowe
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej trochę mąki do miski.
2. Dodaj sól, cukier, sodę i kefir i wymieszaj.
3. Stopniowo dodając mąkę, ugniataj ciasto-najpierw widelcem.
4. Gdy ciasto będzie dość gęste, dodaj trochę oleju do dłoni i wymieszaj masło z ciastem. Nie przesadzaj z mąką-ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
5. Pozwól ciastu odpocząć pod folią w lodówce przez 1-2 godziny i możesz upiec placki.
miłego!
P. S. takie ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, jak ciasto drożdżowe. Zmieszali wszystko razem i wystarczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g