przaśne ciasto kefirowe

cudowne i szybkie w przygotowaniu ciasto na paszteciki. Na kefirze! To przaśne ciasto na kefirze jest idealne do ciast i ciast.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 67 % 34 g
249 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Przesiej trochę mąki do miski.
2. Dodaj sól, cukier, sodę i kefir i wymieszaj.
3. Stopniowo dodając mąkę, ugniataj ciasto-najpierw widelcem.
4. Gdy ciasto będzie dość gęste, dodaj trochę oleju do dłoni i wymieszaj masło z ciastem. Nie przesadzaj z mąką-ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
5. Pozwól ciastu odpocząć pod folią w lodówce przez 1-2 godziny i możesz upiec placki.
miłego!
P. S. takie ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, jak ciasto drożdżowe. Zmieszali wszystko razem i wystarczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy